Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

2. april – Svetovni dan zavedanja o avtizmu

V ta namen smo z modro obarvali tudi naš Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Pripravili smo bogat izbor dogodkov in dejavnosti, s katerimi smo želeli prikazati, kako v našem centru doživljamo, razumemo in predvsem, kako z različnimi strokovnimi pristopi delamo z otroki z motnjo avtističnega spektra. Prav tako smo želeli v širše okolje poslati sporočilo, da se z ustrezno podporo in ustreznimi pristopi pri poučevanju lahko doseže dobre rezultate pri razvoju otrok z avtizmom. Veseli smo, da nam je v ta namen uspelo izdelati film, sestavljen iz kolaža fotografij in kratkih posnetkov dejavnosti. Film na prijazen način odpira pogled na posebnosti naših učencev z motnjami avtističnega spektra.

Že v tednu pred 2. aprilom smo skupaj z OŠ Draga Bajca Vipava sooblikovali prijetno likovno delavnico, v kateri so sodelovali učenci CIRIUS-a in učenke izbirnih vsebin sosednje OŠ. Skupaj smo ustvarjali na temo o avtizmu. Nastali so štirje pisani plakati, ki na simbolen način pripovedujejo zgodbe njihovih mladih ustvarjalcev.
Na dan 2.aprila smo delavci Centra simbolično oblekli modre majice, v avli Centra pa pripravili »modri kotiček«, kjer je še vedno razstavljena različna strokovna in druga literatura na temo avtizma. Modri kotiček krasi razstava izdelkov naših učencev in čudovito likovno delo naše mamice.

Veseli smo tudi sodelovanja z Lavričevo knjižnico in Hišo mladih. V sodelovanju z Lavričevo knjižnico smo v Vipavi pripravili razstavo likovnih izdelkov, v Ajdovščini pa pogovorno uro »Modre besede o avtizmu«, ki so jo oblikovale strokovne sodelavke našega Centra. Predstavile so pomembna dejstva o tej nevrološki motnji in našo pedagoško prakso pri delu z otroki z motnjami avtističnega spektra. V obeh knjižnicah je tudi na ogled literatura na to temo.

V Hiši mladih so nam prijazno pomagali pri izvedbi naše zamisli o predvajanju slovenskega dokumentarnega filma »Posebne zgodbe«, ki zelo realistično predstavi pet različnih življenjskih zgodb oseb z motnjami avtističnega spektra, kot jih pripovedujejo o sebi sami, njihovi starši in strokovni delavci, umetniki, pedagogi.
Modra barva je barva zaupanja, iskrenosti in zvestobe. To so vrednote, ki nas povezujejo in nam pomagajo pri našem delu.

Hvala vsem, ki ste nas pri tem podprli in nam omogočili, da smo vse dogodke ob 2. aprilu izpeljali tako, kot smo si jih zamislili.
Zapisala Loredana Sajovic

Oglejte si tudi