Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

'Šolstvo in šolski sistem' – 28. otroški parlament

V šolskem letu 2017/18 že osemindvajsetič zapored poteka program Zveze prijateljev mladine Slovenije - Otroški parlament. Tokratni parlament poteka z nekaj spremembami, glavna pa je ta, da bo tema letošnjega parlamenta, delovna tema za dve šolski leti. Prvo leto potekajo diskusije, širjenje idej in priprave predlogov, ki jih bodo otroci predstavili na Nacionalnem otroškem parlamentu. Naslednje šolsko leto, pa bo namenjeno izvrševanju načrtov, na šolski, lokalni, regionalni in državni ravni.

V naših občinah Ajdovščina in Vipava so uvodna izobraževanja in delavnice za mentorje in mlade parlamentarce že za nami. Uspešno je tudi potekal Medobčinski otroški parlament, v sejni sobi Občine Ajdovščina. V petek, 9.3.2018, sta zbranih 29 učencev iz ajdovske in vipavske občine nagovorila predsednica MDPM Ajdovščina Kristina Valič, ajdovski župan g. Tadej Beočanin in g. Urban Lukin, predsednik Odbora za družbene dejavnosti Občine Vipava.

Letošnji medobčinski otroški parlament so vodili učenci iz OŠ Col, v naslednji sestavi: Nika Gorše, Nina Bajc, Manca Bajc in Neža Kobal. Na parlamentu so se po malici mladim pridružili gostje, Jaka Kovač mladinski delavec in vodja delavnic, Ksenija Francetič in Michela De Castro iz Waldorfske šole, Tina Rutar Leban, predstavnica šole Lila in Jerneja Bone iz Zavoda za šolstvo Nova Gorica. Vsem se seveda lepo zahvaljujemo!

Otroci so skupaj z gosti spregovorili o temi letošnjega parlamenta. Usmerjali so se na teme: šola za življenje, boljši odnosi med vrstniki in z učitelji, spoštovanje do učencev, interaktivne metode dela v šoli. Gostje so se otrokom pridružili in jim predstavili drugačne načine dobrih praks in metode za delo v prihodnosti. Otroci so se aktivno vključevali v predstavitve in delavnice gostov, dobili veliko idej in predlogov za spremembe. Eni izmed predlogov so: vpliv učencev na obvezne in izbirne vsebine pri pouku, bolj sodelovalne metode poučevanja, več prakse in krepitev socialnih veščin, pouk zunaj šole. Te predloge bodo še razvijali in jih tudi predstavili na Nacionalnem otroškem parlamentu.

V manjšem številu so se učenci naših šol udeležili tudi regijskega parlamenta, ki je letos potekal v Idriji v prostorih Mestne knjižnice in čitalnice Idrija, 20.3.2018. O isti temi so mladi razpravljali skupaj s predstavniki učencev šol severnoprimorske regije. Regijski parlament, ki ga je vodila Tinkara Pavšič iz OŠ Idrija je potrdil tudi 8 predstavnikov za Nacionalni otroški parlament, ki bo 9. aprila 2018 v Ljubljani. Naše občine bo zastopal Rok Bratina iz OŠ Dobravlje.

Mateja Črv, MDPM Ajdovščina

Oglejte si tudi