Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Razstava ob 25-letnici Društva zbiralcev

Društvo zbiralcev Ajdovščina – Nova Gorica obeležuje letos 25 let uspešnega delovanja. Za predstavitev aktivnosti v tem obdobju je društvo pripravilo veliko razstavo v Domu krajanov v Žapužah.
Na ogled v novih vitrinah – razstavnih mizah so bile postavljene vse dosedanje izdaje društva v teh letih, ki jih je bilo preko 100. Poleg članske zbirke sta bili na razstavi tudi dve manjši zbirki mladih filatelistk Hane in Lare s svojimi muckami in metuljčki. Mize iz masivnega jesena so letos za društvo ob okrogli obletnici izdelali Vidrihovi mojstri iz Budanj. Nove mize so nadomestile 35 letne stare goriške mize, katere je že precej načel zob časa. Ob novi pridobitvi gre zahvala predvsem Občini Ajdovščina, ki je projekt, poleg drugih donatorjev, tudi finančno podprla.

Ob srečanju filatelistov, numizmatikov, in drugih zbiralcev, ki se jih je zbralo okrog 80, smo v svoji sredi pozdravili predsednika Filatelistične zveze Slovenije g. Petra Suhadolca ter predstavnike filatelističnih društev iz Idrije ter Nove Gorice. Po ogledu društvenih eksponatov so se največ časa ljubitelji znamk in denarja zaustavili ob zbirki iz celega sveta, kjer je bilo na 246 kartonih predstavljeno vseh 196 priznanih držav ter 50 bivših držav ter raznih kolonij, ki imajo svoje kovance, papirnat denar ter poštne znamke. Za lažjo predstavo naj navedem, da je bilo v kartonih vdelanih preko 2800 kovancev in bankovcev ter preko 3000 poštnih znamk.

Po ogledu razstave, se je srečanje nadaljevalo ob kozarčku vina ter pršutu. Za posladek je bilo tudi grozdje, ker je bil dogodek sredi vipavske trgatve. Obiskovalcem je predsednik društva Aleš Brecelj podaril kemični svinčnik z napisom »25 let Društva zbiralcev«. Tisti, ki še niso videli predsednikovega muzeje kemičnih svinčnikov so si šli lahko ogledat zbirko k njemu, ki šteje že 12.000 različnih kemičnih svinčnikov.

Ker je bila razstava omejena le na nedeljo in ponedeljek, so si navedene zbirke ogledali še člani žepovskega društva DEŠK, ki z zbiralci dobro sodeluje.

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi