Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Prva nagrada z odliko

Letošnji prvomajski prazniki so pevkam in pevcem predmetne stopnje OŠ Danila Lokarja ter njihovi zborovodkinji Petri Habjanič Gregorc prinesli nepozabno izkušnjo in neverjeten uspeh: 1st prize cum laude – prva nagrada z odliko! Mladinski pevski zbor se je namreč prvič podal na glasbeni mladinski festival v Neerpelt na skrajnem severovzhodu Belgije (flamski del) ter navdušil tako strogo mednarodno žirijo kot tudi vrhunskega petja vajeno publiko.
V Belgijo so se podali z avtobusom v organizaciji potovalne agencije Perun. Preko 1.200 km so prepotovali v približno šestnajstih urah vožnje preko noči, nastanjeni pa so bili v počitniških hišicah letoviškega kampa ob enem izmed mnogih umetnih jezerc v okolici Neerpelta. Kljub neprespanosti in vsesplošni utrujenosti od dolge poti ter natrpanega vsakodnevnega programa so zborovodkinja in pevci zbrali dovolj koncentracije za odličen tekmovalni nastop.
Visok nivo tekmovanja je že predhodno oklestil pričakovanja nastopajočih, zato je bilo presenečenje in veselje ob neverjetnem rezultatu toliko večje. Prva nagrada z odliko je bila najlepša možna nagrada za ogromno vloženega časa in energije v pevske vaje ter dveletnega trdega dela zborovodkinje Petre, da je pripravila odličen program, opravila z vso potrebno papirologijo ter poskrbela za dobro in varno organizacijo potovanja. Ker je potovanje v tako oddaljen kraj precejšen finančni zalogaj, se je na različne načine potrudila pridobiti čimveč donatorskih sredstev, da staršev ne bi preveč udarilo po žepu ter da bi se tekmovanja lahko udeležili vsi.
Gre za odlično organiziran festival, ki ga v Neerpeltu prirejajo vsaki dve leti, traja kar teden dni, vključuje stotine mladih prostovoljcev ter privablja pevske zbore in komorne zasedbe inštrumentalistov z vsega sveta, letos so se ga udeležili celo otroci z drugega konca zemeljske oble, iz Ekvadorja. Tekmovalne nastope pevskih zborov ocenjuje petčlanska mednarodna žirija vrhunskih glasbenih strokovnjakov s praktično nezmotljivimi ušesi, ob tekmovalnih nastopih pa je poskrbljeno tudi za veliko spremljevalnih dogodkov, ki so namenjeni zdravi zabavi in druženju, medsebojnemu spoznavanju mladih iz različnih držav, širjenju obzorij ter spoznavanju novega. Tako so članice in člani MPZ OŠ Danila Lokarja lahko uživali v paradi skozi mesto, kjer so jih pozdravljali meščani, na zabavnih večerih z živo glasbo in plesom ter na glasbeni delavnici, kjer so spoznali zanimiv način skupinskega komponiranja v živo zgolj na podlagi znakov, ki jim jih je z rokami pokazala dirigentka. Lahko so občudovali lepo mestece, kot iz škatlice urejena naselja v predmestju, lične hiše, popolne zelene vrtove ter ob tem občutili prijaznost in gostoljubnost domačinov, za katere se zdi, da vsi 'dihajo' s svojim festivalom.

Zborovodkinja Petra in mladi pevci so po tekmovalnem nastopu navdušili še dvakrat. Ker so se uvrstili med prvih pet najboljših zborov tistega dne (od enaintridesetih), jih je še isti večer čakala ponovitev nastopa za mestne povabljence ter glasbeno 'smetano'. Na tem nastopu se je izkazala tudi ena izmed pevk, Larisa Štrukelj, ki je na klavirju suvereno spremljala zbor pri dveh skladbah. Naslednji dan pa je zbor čakal še daljši nastop, saj so poleg tekmovalnih zapeli še šest drugih pesmi iz svojega bogatega repertoarja. Cerkvica nedaleč od Neerpelta je bila napolnjena do zadnjega kotička, vzdušje je bilo nepozabno, zborovodkinja in pevci pa so lahko sproščeno uživali in so v svoj nastop vnesli mladostno razigrano energijo ter pristno veselje ob izjemnem uspehu. Občinstvo je bilo ne samo navdušeno, ampak tudi ganjeno.
Iskrene čestitke zborovodkinji Petri Habjanič Gregorc ter vsem njenim pevkam in pevcem za pogum ter za vsega spoštovanja vreden uspeh! Obenem pa iskrena zahvala vsem donatorjem, ki ste prepoznali neprecenljivo vrednost takšne izkušnje za naše otroke ter jo pomagali omogočiti!

Katja Zagorc
Foto: Matjaž Simonič

Oglejte si tudi