Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Teden karitas letos drugače

Letošnji, že trideseti Teden karitas, nosi naslov 'Slišim te' in bo potekal od 22. do 29. novembra. Glavni namen Tedna karitas je praznovanje dobrote, solidarnosti in ljubezni do bližnjega. In prav zato naslov 'Slišim te'!

Kot vsako leto smo tudi letos v našem okolju načrtovali številne javne dogodke, toda na račun skrbi za zdravje nas in drugih se vse dogaja na daljavo. Najprej je bilo potrebno odpovedati Svečano akademijo in razstavo Umetniki za karitas pod naslovom 'Vi ste luč sveta' v dvorcu Lanthieri v Vipavi, odpadlo je romanje sodelavcev na Ponikvo in Klic dobrote v Celju, dan odprtih vrat v Centru karitas in tudi nabirka Nedelje karitas. Pa kljub temu ne bo šlo lepo in dobro mimo nas. Na spletne strani in FB Škofijske karitas Koper smo postavili razstavo, tudi dan odprtih vrat vabi k virtualnemu ogledu našega dela, Klic dobrote bo iz studia TV Slo in preko Radia Slo in radia Ognjišče vabil k darovanju, na Nedeljo karitas bo preko TV Slo sveta maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas nadškof Alojzij Cvikl.

Res je marsikaj ostalo za zaprtimi vrati, toda vrata Centra karitas v Ajdovščini so za ljudi, ki potrebujejo pomoč, odprta. Več kot 200 družinam in posameznikom, ki jim stalno pomagamo, so se pridružile številne druge, katerim se je zmanjšal dohodek. Tudi sodelavke so začutile drugačen 'klic dobrote' ter odgovorno in spoštljivo delijo materialno in finančno pomoč.

Redni dobavi hrane EU in nabavi iz sredstev Karitas smo dodali še dve izredni nabavi živil, ki sta jih dodatno sofinancirali občini Ajdovščina in Vipava. Veliko je nujnih položnic, ki jih ljudje, zaradi izpada dohodkov, ne morejo poravnati. Tudi v tem primeru smo hvaležni lokalni skupnosti in vam, dragi darovalci. 

Velik doprinos pri lajšanju stisk imata program za otroke Popoldan na cesti in Center Bogdana Žorža, ki s pomočjo elektronskih medijev podpirata otroke in starše. Kljub izrednim razmeram se je na virtualni način pridružila še Šola za starše. 

Tudi v Hiši Malorca ni šlo brez okužb in karantene, toda nesebična pomoč lokalne skupnosti, Zdravstvenega doma in Civilne zaščite, pa tudi brezdomnih, ki so iz hiše naredili pravi dom, je svetla plat solidarnosti. 

Hvala lepa vsem občanom, če boste prisluhnili Klicu dobrote in darovali, sicer pa bo vsak evro prav prišel tudi Karitas vipavske dekanije, TRR SI56 0475 1000 0867 279. Še vedno velja: Dobrodošli vsi, ki pomoč potrebujete in Boglonaj vsem, ki pomagate.

Jožica Ličen

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi