Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Prostovoljstvo v izrednih razmerah

RKS – Območno združenje Ajdovščina je avgusta 2019 v konzorciju s še petimi drugimi Območnimi združenji Rdečega križa uspešno kandidiralo na razpisu Ministrstva za javno upravo 'Razvoj in profesionalizacija nevladnih organizacij in prostovoljstva 2019' s projektom 'Prostovoljci, temelj organizacije'.

Splošna cilja javnega razpisa sta vzpostaviti vzpodbudno podporno okolje za delovanje in razvoj nevladnih organizacij in spodbujati solidarnost, kakovostno prostovoljstvo ter razvoj različnih oblik prostovoljstva na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Vključitev v projekt je predvidevala tudi zaposlitev ene osebe – mentorja in koordinatorja prostovoljstva.Ta skrbi za pridobivanje prostovoljcev, njihovo razporejanje na prostovoljsko delo, urejanje administrativnih zadev ter njihovo usposabljanje in spremljanje. V nadaljevanju bo predstavljeno izvajanje nekaterih aktivnosti Rdečega križa v času koronakrize, pri katerih so nam v veliko pomoč prav prostovoljci.

Na Območnem združenju Rdečega križa Ajdovščina smo jeseni zakorakali novim prostovoljskim izzivom naproti, vendar nam je načrte prekrižala epidemija, zato smo morali vse svoje prostovoljske dejavnosti prilagoditi, nekatere pa celo prestaviti na čas, ko bo zopet dovoljeno zbiranje večjega števila ljudi. Stiki s prostovoljci so omejeni na najnižjo možno raven, zato dogovori z njimi potekajo po telefonu in elektronski pošti, srečamo pa se le pri konkretnem delu. Tudi dan prostovoljstva, 5. december, smo s prostovoljci praznovali na daljavo. Poslali smo jim pismo zahvale ter situaciji primerno darilce: zaščitno masko.

Tudi učna pomoč se je preselila za računalniške zaslone. Že jeseni, kmalu po zaprtju šol, smo se odločili, da učencem in dijakom ponudimo učno pomoč na daljavo. Na naši spletni strani in facebook strani smo objavili poziv prostovoljcem za nudenje učne pomoči, povezali pa smo se tudi s programom Mladost na burji ter Društvom PO-MOČ. Žal ali k sreči odziv učencev in dijakov ni bil tako številčen, kot smo pričakovali.

Kot vsako leto smo tudi v letu 2020 poskrbeli, da v obeh občinah, ki ju pokriva naše območno združenje, obdarujemo starejše od 80 let. Odločili smo se, da jim podarimo izdelek, ki je nastal v okviru dejavnosti Dnevnega centra OZ Ajdovščina. Prostovoljke so namreč že od poletja šivale nakupovalne vrečke iz blaga ter zaščitne maske. Pridali smo še piškote ter kavo in darila so bila nared, naši prostovoljci pa so jih odnesli do hiš in stanovanj starostnikov.

V času epidemije, ko se otroci šolajo od doma, se je pokazala tudi potreba po delitvi prehranskih paketov družinam otrok, ki v šoli prejemajo brezplačna kosila. Teh je okrog 130. Da bi jim olajšali stisko, jim v sodelovanju z občinama Ajdovščina in Vipava vsakih 14 dni pripravimo paket prehranskih izdelkov, ki vsebuje osnovna živila, pa tudi kakšen priboljšek za otroke. Nemoteno poteka tudi izdaja prehranskih paketov našim rednim uporabnikom. Poleg tega pa socialno ogroženim (po večini) starejšim ljudem dnevno priskrbimo okrog osem toplih kosil, ki jih donirajo posamezne ustanove in gostinski obrati. Pri pripravi in izdaji paketov so naši nepogrešljivi pomočniki prostovoljci, ki nam vsakič z veseljem priskočijo na pomoč. Poleg tega so prostovoljci nepogrešljivi predvsem pri prevzemu, sortiranju in delitvi donirane hrane iz trgovin Hofer in Lidl, saj so glavni izvajalci te prostovoljske in humanitarne aktivnosti ter vezni člen med uporabniki in zaposlenimi na OZ Ajdovščina. Vsak dan, razen nedelje, tako razdelijo hrano štirim do šestim družinam oz. posameznikom iz socialno šibkejšega okolja.

Primarna dejavnost Rdečega križa je tudi pomoč ob naravnih nesrečah, med katere spada tokratna epidemija. Člani ekip prve pomoči se načrtno urijo za pomoč sočloveku ob nesrečah. Tokrat bolničarji niso tekmovali na tekmovanju, ampak so bili aktivirani s strani Civilne zaščite za pomoč v zdravstvenih domovih, domovih za starejše občane in bolnišnici Golnik. V zdravstvenih domovih so merili telesno temperaturo ter usmerjali paciente, v domovih starejših občanov pa pomagali pri negi in hranjenju starostnikov.

Med epidemijo smo pridobili kar nekaj prostovoljcev, zato smo se odločili, da spet pripravimo osnovno usposabljanje za prostovoljce Rdečega križa, ki pa žal ni moglo potekati v živo, zato smo se poslužili aplikacije ZOOM. Novi prostovoljci so odkrivali zgodovino Rdečega križa, si pogledali Zgodbo o ideji - film o nastanku Rdečega križa, spoznavali Temeljna načela Rdečega križa ter Etični kodeks prostovoljstva, vmes pa so se preizkusili v več manjših kvizih glede na temo predavanja. Samo usposabljanje so zaključili z neformalnim pogovorom o prostovoljstvu. Vse, ki vas zanima prostovoljstvo, vabimo, da prelistate naš spletni katalog prostovoljskih del, ki ga najdete na: http://ajdovscina.ozrk.si/docs/prostovoljci/KATALOG_PROSTOVOLJSKIH_DEL_final_2.pdf. Sestavili smo ga skupaj konzorcijskimi partnerji v okviru projekta 'Prostovoljci, temelj organizacije'. Mogoče pa v njem najdete prostovoljsko delo, ki je ravno vam pisano na kožo ter se nam pridružite.

Urška Urbančič, mentorica in koordinatorka prostovoljstva pri RKS – OZ Ajdovščina

Aktivnosti sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo v NVO in prostovoljstva 2019. 

Oglejte si tudi