Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Preteklost sreča prihodnost

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine sta vsakoletna projekta, ki omogočata prepoznavanje, odkrivanje, varovanje in širjenje pozitivnega odnosa do dediščine. Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost, je slogan evropskega leta kulturne dediščine 2018.
Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina že več let zapovrstjo nosi naziv 'Kulturna šola'. Učenci skozi pouk in druge aktivnosti na šoli spoznavajo dediščino v kraju in okolici. V evropskem letu kulturne dediščine smo tako: brali gore, spodbujali prijateljstvo, pisali z roko, reševali mega kviz, ustvarjali panjske končnice, spoznavali in izdelovali najljubšega književnega junaka ter odkrivali in opisali običaj za raziskovalno nalogo Vsaka vas ima svoj glas.

Ob mednarodnem projektu Brati gore, ki na šoli poteka že tretje leto, so četrtošolci spoznavali zgodovino prvega vzpona na Triglav in Jakoba Aljaža. Drugi že tradicionalni projekt na šoli je mega kviz, kjer učenci drugega in tretjega triletja rešujejo vprašalnike Pionirske knjižnice na določeno temo. Spomladi 2018 je bila tema bila slovenski kras. Učenci so ob reševanju poglobljeno spoznavali kraško kulinariko, arhitekturo in kraške pojave. Nekaj teh najdemo tudi pri nas. Ob koncu lanskega šolskega leta smo obeležili 100-letnico izida prve knjige o Kekcu in izdelali svojega literarnega junaka.

Kulturno dediščino spoznavajo in ohranjajo s svojimi nastopi učenci otroške folklorne skupine Powštrčki. Pri druženju so razvijali veselje do plesa, povezovali gibanja v enostavno koreografijo in razvijali občutek za ritem. Poleg plesov so spoznavali otroške rajalne igre, izštevanke in ljudske pesmi. Spoznavali so ljudske inštrumente ter priložnostna zvočila. Učenci so se v lanskem šolskem letu predstavili na petih javnih prireditvah, nastop pa so kar devetkrat ponovili. Med drugim so se udeležili tudi Medobmočnega srečanja otroških folklornih skupin v Tolminu in tradicionalnega velikonočnega koncerta folklornega društva Vipava.

Slovenska kulturna dediščina je pestra in bogata. Del nje je povezan s čebelami in čebelarstvom. Učenci so se odzvali povabilu Čebelarske zveze Slovenije in zanje ustvarjali panjske končnice z naslovom: Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje. Namen natečaja je bil, da panjske končnice, ki jih učenci ustvarijo, krasijo panje slovenskih čebelarjev. Učenec, katerega panjska končnica je bila pritrjena na čebelji panj, je simbolično posvojil čebeljo družino.

Člani krožka Naša mala knjižnica so spoznali pesniško zbirko Brezvezne rime, avtorja Sukumarja Raya. Ker so jim bile pesmi nesmisla všeč, so se tudi sami preizkusili v skladanju nesmislov.

Leto evropske kulturne dediščine je namenjeno spoznavanju in ohranjanju šeg, običajev in navad. Za narečni festival Vsaka vas ima svoj glas je nastala raziskovalna naloga z naslovom Vhtič jn čaj. Učenke sedmih in osmih razredov so se poglobile v običaj dajanja kruhkov ob prazniku vseh svetih, vhtičev. Pri raziskovanju so Špela Arnolj, Patricija Černigoj, Zoja Fras, Iris Leban in Neja Pisk prebirale strokovno literaturo in leposlovje na temo hvaležnosti. Opravile so pogovore s štirimi starejšimi občani, ki so se običaja spomnili iz svoje mladosti. Učiteljica biologije je zanje pripravila predavanje o zdravilnih zeliščih, njihovi uporabi in pripravi čajev. Učenke so se sodelujočim pisno zahvalile. Slovenijo bogatijo številna narečja, ki jih je treba ohraniti. Sestavni del raziskovalne naloge je igrica v našem narečju, z naslovom Vhtič jn čaj.

V četrtek, 27. 9.2018, se je na šoli obeležilo teden evropske kulturne dediščine. S predstavitvijo vseh sedmih projektov na panojih in z vezano besedo na prireditvi, ki so jo obogatili deklamatorji, folklorna skupina in igrica v narečju, so bili zadovoljni tako učenci 1. in 2. razreda, ki so se udeležili dopoldanske prireditve kot zunanji obiskovalci ob 17. uri. Obiskovalci so se strinjali, da si takšnih srečanj še želijo.


Zapisali

Izidora Černigoj in Nataša Markič

Oglejte si tudi