Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Pesem prijateljstva na Čavnu

Ajdovski planinci so v nedeljo, 4. avgusta, organizirali že tradicionalni poletni pohod na Čaven. Umito nedeljsko jutro je vabilo pohodnike od blizu in daleč. Prihajali so po različnih smereh in mnogi so pot nadaljevali naprej. Prostor pred kočo Antona Bavčerja na Čavnu je bil praznično polepšan, zastave pa so plapolale v rahlem vetriču. Človeku, ki še zna videti lepote narave in občutiti njeno mogočnost in skrivnost, se zazdi, da je to pravi raj, blaga spokojnost in mir.

Ob deseti uri je pred kočo zaigrala harmonika in naznanila kulturno prireditev, s katero so želeli ajdovski planinci nagraditi številne pohodnike, ki so se jim že 26-krat pridružili na letnem pohodu. V kulturnem programu so sodelovali: dijaki Srednje šole Veno Pilon iz Ajdovščine, trio veselih fantov, Erik in Nejc s svojima harmonikama ter Tajda z milim glasom svoje violine.
Predsednik Planinskega društva Ajdovščina Cvetko Ušaj je poudaril pomen planinstva za vzgojo in življenje mladine. Istočasno so predstavili tudi nov defibrilator, ki so ga pomagali kupiti sponzorji. To napravo, življenjskega pomena, je na Čavnu predstavila in demonstrirala uporabo, predstavnica RK iz Ajdovščine. Nihče ne želi, da bi aparat kdaj potrebovali, vendar se zavedamo, da je življenje nepredvidljivo.

Po kulturnem programu so se nekateri pohodniki pridružili prof. Ireni Breščak, ki je z navdušenjem predstavljala bogato čavensko floro. Orientacija ima v planinah pomembno mesto, zato so pohodniki z Marijo Kovač reševali nekatere njene zanke.

Zagnani kolesarji so pognali kolesa za Ožbejem Marcem po najlepših odsekih nove kolesarske poti. Na Čavnu se je veliko dogajalo; predvsem pa so si pohodniki vzeli čas za prijatelje, za oddih in razvedrilo, tako bo lažje tekel prihajajoči teden. Ajdovski planinci niso pozabili na starejše pohodnike, ki so se jim gore začele oddaljevati. Z organiziranim prevozom so lahko tudi oni občutili veselje in na Čavnu uživali praznik ajdovskih planincev, katerih člen so.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi