Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Orientacijska sprint tekma v Vipavi

V januarju smo se orientacisti pomerili v mestni orientaciji, imenovani sprint. PD Ajdovščina (orientacijska sekcija) je v sodelovanju z OŠ Dobravlje in OŠ Vipava organizirala sprint tekmo po starem mestnem jedru Vipave. To je bila že tretja taka tekma. Prva je bila pred leti po mestnih ulicah Ajdovščine, druga pa po obnovljenem Vipavskem Križu.

Tekma šteje za ligo t. im. sprint orientacij in vključuje vsako leto pet različnih mest naše države. Zaradi izkušenj in dobrih rezultatov so nam tudi letos zaupali organizacijo, kar pa predstavlja kar velik zalogaj. Za tekmovanje je namreč potrebna posebna orientacijska karta, na kateri se morajo vsi elementi na karti ujemati z resničnimi v naravi. Tudi traser mora biti izkušen, saj za postavitev vsake kontrolne točke veljajo določena praila. Nad vsem bdi sodnik orientacist, določen za posamezno tekmo. Na naši tekmi je bilo to zaupano izkušenemu orientacistu Klemnu Kendi. Postavljalci kontrolnik točk se morajo na terenu včasih dogovoriti oz. dobiti privoljenje za postavitev točk, v kolikor je ta postavljena na privatni lastnini. Prav pri tej nalogi gre posebna zahvala orientacistu Ivu Kete, ki je v to vložil veliko svojega prostega časa.

Merjenje časa posameznega tekmovalca, prijave in beleženje najdenih kontrolnih točk je elektronsko vodeno. To delo smo letos zaupali mlademu orientacistu Urbanu Gregorcu, ki je delo odlično opravil.
Sprint tekme so mednarodne, saj se jih udeležujejo tudi orientacisti iz sosednjih držav. Posebnost naših tekem je družinska proga, ki je bila tudi tokrat dobro obiskana. Preko 20 družin se je prijavilo nanjo, nekaj tudi iz sosednje Italije. Čudovito vreme za ta zimski čas pa je nagradilo njihovo odločitev.

Za odlične palačinke in prigrizke gre zahvala staršem naših orientacistov, pa tudi vodstvu in tehničnemu osebju OŠ Vipava, ki nam je odstopili prostore. Na koncu so bili najuspešnejši tekmovalci orientacijskega kluba Cerkno in orientacijskega kluba Komenda. Naših tekmovalcev je bilo preko 25, ki so tekmovali v 25. kategorijah - ločeno po spolu od otrok do starosti preko 60 let. Dosegli so lepe rezultate in spoznali staro mestno jedro Vipave.

MK

Oglejte si tudi