Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Nedeljski popoldan Nočnih ptic

Zgodil se je 16. junija 2019 Na livadi, v prelepem vrtu nekdanje restavracije Primorje, kjer se ob novih gostincih še vedno zbirajo Ajdovci in Šturci, ob hrani in kakšnem požirku spletajo stare in nove zgodbe, obujajo spomine na čase, ki jih ni več, in spletajo nove. Kaj vse je videl grajski vrt in kaj vse se zasaja vanj v naših dneh! Tudi zgodba Nočnih ptic.
Leta 1969 so se združili mladi glasbeniki Valter Trebižan (kitarist in pevec), Stojan Koren (bas kitarist, pevec, trobentač), Benedikt Kobal ‒ Dedo (bobnar),  Mitja Perenčevič ‒ Miki (pevec, harmonikaš) in Milan Krapež (organist, klarinetist) v skupino Nočne ptice. Njihov vzornik je bila skupina Bele vrane, ki je zavestno hotela biti drugačna  in je v slovenski glasbeni prostor prinašala novo glasbo ter to poudarila tudi s svojim imenom. Nočne ptice so ji sledile in s svojim imenom in igranjem ustvarjale nov glasbeni svet. Zbirali so se v Budanjah, pri Dedotu, na vaje kolesarili in se, kot prave nočne ptice vračali vsak na svoj dom. Ob 50-letnici jih je združil Miki Perenčevič, na kraju "zločina": pred davnimi leti so Na livadi igrali za ples. Vrt pa je bil komaj dovolj velik za vse, ki so se zbrali in so vsaj malo krivi, da skupina ni več nastopala. Nočne ptice so postali dnevne ptice, se zaposlili, bili v JLA, se poročili, prihajali so otroci, rešiti je bilo treba stanovanjske probleme, zaslužiti za preživetje in nekaj več. Glasbo in večerne vaje je zamenjal nočni jok potomcev, brezskrbna mladost je prehajala v zrelost, a svoje muzike niso pozabili. Leta 2010  so ponovno prijeli za instrumente in igrali ter peli na Koncertu generacij, znova 2013, pred šestimi leti. Takrat so spoznali, kako pomembna so njihova druženja, koliko skupnega imajo, kljub različnim življenjskim potem, kako jih je glasba povezala in kako je vredno svojo mladost sporočati naprej. Družijo se in zabavajo svoje družine. Mikijeva ideja je bila, da združi ob 50-letnici glasbenega ustvarjanja sivoglave glasbenike in njihove družine, da obudi mladostni čas Nočnih ptic, da je Livada najprimernejši prostor, kjer se bodo povezale generacije. Uvod v glasbeni popoldan je pripadal Nočnim pticam,  zaradi drugih obveznost je bil odsoten le Milan Krapež. Zaigrali so skladbe iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja in doživeli navdušenje, prave ovacije žena, otrok, zetov in snah, in več kot dvajsetih vnukov ter vseh drugih, ki so se zbrali. Celo z Nizozemske, kjer se je ugnezdil nov rod. 

Inštrumente so vzeli v roke potomci in priženjeni mladinci. S profesionalnim igranjem, polni energije so ustvarili ad hoc koncert, igrali skladbe različnih stilov, od rocka do popa, folka in hard rocka. Glasba in ljubezen do nje je dediščina, ki so jo Nočne ptice vsadile v naslednike, petje najmlajših pa je dokaz, da bo glasba živela ... Ploskanje, vzkliki, veselje so kipeli v nebo: glasba je povezala rodove med seboj, petdesetletnica je bila dokaz, da nas glasba pomlajuje, ohranja žive, da se pozitivna energija pretaka po naših žilah, možganih in srcih.

Iz roda v rod gre pesem. Sinovi in hčere posnemajo starše, vnuki vstopajo v svet glasbe, ki jo razume cel svet in ki presega besedne pregrade. Radost, radost, ponavljamo za Beethovnom. Zdaj, ta hip, v trenutku praznovanja, v dneh, ki prihajajo. Glasba spremlja Nočne ptice in njihove sopotnice ter potomce vse dni, prinaša nasmeh na njihove obraze in blaži bolečino, ki, žal, tudi pride. Mikiju se je treba zahvaliti za organizacijo in zdaj samo čakamo, da nas spet združi.    

 AT

Oglejte si tudi