Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Upokojenci na splavarjenju po Dravi

Sončen poletni dan se je obetal v soboto, 24. julija, ko smo se zjutraj v lepem številu (84 članov Društva upokojencev Ajdovščina) zbrali na avtobusni postaji in se z dvema avtobusoma odpeljali proti Koroški, natančneje v Gortino pri Dravogradu na izlet.

Tam so nas že čakali koroški splavarji, da nas popeljejo na 'flosarsko rajžo' po reki Dravi. S tem ohranjajo spomin na čase, ko so koroški flosarji prevažali les in razno blago na Hrvaško, v Srbijo in vse do Črnega morja.

Reka Drava izvira v Italiji, teče čez Avstrijo, Slovenijo, Hrvaško in Srbijo in se tam izliva v reko Donavo.

Flosarji so nam na šaljiv način prikazali splavarjenje in povedali veliko zanimivega o zgodovini le-tega. Seveda ni manjkala harmonika, harmonikaš Beno je poskrbel za veselo vzdušje, tako da smo tudi skupaj zapeli. Iz naše skupine so sprejeli dva nova flosarja v svoje vrste in ju po stari navadi krstili.

Postregli so nas s pravim flosarskim golažem in polento, tako da je bilo doživetje res pristno. Za spomin pa še skupna fotografija.

Od tu nas je pot vodila po dolini reke Bistrice, kjer nam je vodnica Martina povedala zgodovino ekološke kapele v lepi dolini, postavljene v znak varovanja ljudi pred pretečo 'nevarnostjo' rušitve jezu Golica ter se povzpeli po lepi stezici do 23 metrov visokega Sedelnikovega slapa. V kapelici smo pozvonili vsak s svojo tiho željo.

Od zelene pristne narave smo se ob reki Bistrici zapeljali do Rotunde Svetega Janeza Krstnika, najstarejše cerkvice na Slovenskem, ki preseneča s svojo enkratno arhitekturo.

Dan je hitro minil, treba se je bilo posloviti od koroških splavarjev. Prijazni šofer Aleš nas je zapeljal še do razvpite elektrarne TEŠ 6, nato pa še obvezen postanek na Trojanah in z lepimi vtisi proti domu.

Lepo je bilo, sprostili smo se in uživali v ogledih, doživetju in prijetnem druženju.

Rožica Kovač, DU Ajdovščina

Oglejte si tudi