Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Teden otroka, likovni ekstempore, razstava in še kaj …

Oktober je že tradicionalno mesec, v katerem se pod okriljem ZPMS odvija Teden otroka®. Tudi letos ni bilo nič drugače. Letošnji slogan tedna otroka je bil Razigran uživaj dan! V tednu med 4. in 10. oktobrom smo organizirali pester program nastopov, predstavitev in delavnic, namenjenih tako našim najmlajšim v vrtcih, kot tudi učencem osnovnih šol.

Teden otroka smo začeli z rajalno-ustvarjalno delavnico v KS Stomaž, v kateri so se otroci prijetno razigrali, nasmejali in se likovno izražali. Predšolski otroci in njihove vzgojiteljice iz otroškega vrtca Ajdovščina so navdušeno sprejeli Anito Štor, ki je s simpatično pravljično ustvarjalnico Ava Splava zabavala otroke in jim približala idejo o bližajočem se plavalnem tečaju, ki ga vrtec vsako leto organizira za predšolske otroke.

Učenci 9. razredov OŠ Šturje Ajdovščina so se razveselili nastopa priljubljenega pisatelja, prevajalca ter slovenskega stand-up komika Boštjana Gorenca, bolj znanega pod vzdevkom Pižama. S svojim »neresnim predavanjem o resnih stvareh« je občinstvo spravil v smeh in jim obenem podal drugačen, a poučen vpogled v slovensko književnost. Učence razredne stopnje PŠ Skrilje pa je obiskal mladinski pisatelj, pripovednik, basnopisec Slavko Pregl, avtor številnih zabavnih in smešnih pripovedk za otroke. Literarna nastopa sta nastala v sodelovanju z Društvom Bralne značke Slovenije. 

Na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina so v sodelovanju z nosilko projekta Popestrimo šolo med tednom otroka potekale zanimive družabne in socialne igre ter ustvarjalne delavnice, v oddelkih podaljšanega bivanja in varstva vozačev.

V torek, 12. 10. 2021, smo po enoletni pavzi organizirali že tradicionalni likovni ekstempore v okviru Tedna otroka. Dogodek je bil tematsko ovit pod naslovom 'Razigran uživaj dan!', s čimer smo želeli poudariti pomen igrivosti, sproščenosti ter druženja med sovrstniki. K sodelovanju smo povabili mlade ustvarjalce in njihove mentorje iz vseh osnovnih in srednjih šol iz občin Ajdovščina in Vipava, udeležilo pa se je skupno 40 ustvarjalcev iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Col in OŠ Otlica, OŠ Draga Bajca Vipava, CIRIUS Vipava ter SŠ Veno Pilon Ajdovščina. Tokrat smo malo prevetrili našo tradicijo in mlade likovnike povabili v slikovito Vipavo. Po uvodnem nagovoru organizatorke Sare Bone z MDPM Ajdovščina so se skupine mladih ustvarjalcev razkropile po Vipavi in pričele z ustvarjanjem. Zaradi nizkih temperatur se je nekaj udeležencev odločilo, da bo ustvarjalo kar v toplem zavetju kulturnega doma, ki nam ga je Občina Vipava prijazno odstopila v zadnjem trenutku. Dan je minil v duhu izjemne ustvarjalnosti in sproščenosti. Mladi ustvarjalci so na dogodku še dodatno okrepili svoj čut za umetnost in likovno izražanje, ter ustvarjali najrazličnejše motive na temo letošnjega likovnega srečanja. Udeleženci so prejeli priznanja za sodelovanje na likovnem ekstemporu in se poslovili z željo po ponovnem snidenju prihodnje leto. 

Likovni izdelki mladih ustvarjalcev so razstavljeni v Supernovi (Mercator) Ajdovščina, od 20. 10. do 3. 11. 2021. Lepo vabljeni k ogledu!

Pričeli smo s prvimi dejavnostmi v okviru programa Otroški parlament. Odzvali smo se vabilu ZPMS na regijski posvet v Postojni, na katerem so mladi razpravljali na različne aktualne teme, kot so šolstvo, zdravstvo, sodni in upravni postopki ter lokalna skupnost. Skupaj z mentorji so oblikovali končne predloge, ki jih bodo konec novembra na zaključni razpravi predstavili oblikovalcem politik in odločevalcem. Po razpravi bodo oblikovani končni predlogi, ki jih bomo vključili v Belo knjigo.

Poleg omenjenih dogodkov smo se v oktobru posvetili tudi izobraževanju: zaposleni na društvu smo se udeležili izobraževanja o prostovoljskem delu ter prostovoljstvu med mladimi, svetovalci TOM telefona so se v Tolminu udeležili izobraževanja na temo Samopoškodovanje in prepoznavanje duševnih motenj pri mladih, pedagoški vodje letovanj pa so se udeležili izobraževanja na temo Internetne tehnologije in odvisnosti na Pohorju.

Na društvu pričenjamo s prvimi pripravami na decembrsko obdarovanje ter z ostalimi programi, vezanimi na šolsko leto. Sledite nam na Facebooku za več informacij in novosti.

Oglejte si tudi