Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Tečaj za markaciste kategorije B na Čavnu

V zadnjem majskem vikendu (od petka dopoldan do nedelje pozno popoldan) se je na Čavnu odvijal sploh prvi tečaj za pridobitev naziva Markacist PZS kategorije B.

Kategorija B je nadaljevalna kategorija in vsebuje osnovna znanja vzdrževanja poti iz programa A, pa tudi znanja za nadelavo poti, ki obsegajo utrjevanje usekov, izdelavo opornih zidov in stopnic iz priročnega materiala, izdelavo lesenih branikov in ograj, enostavnih mostičev in konstrukcij za odvodnjavanje.

Kategorija vključuje tečaj za varno delo z motorno žago, prilagojen tečaj prve pomoči in varstva pri delu. Vključuje znanja za planiranje postavitev smernih tabel s smerokazi in njihovim umeščanjem v prostor.

Markacist kategorije B je usposobljen za vodenje Odseka za planinske poti in vodenje skupine markacistov na delovnih akcijah v planinskem društvu.

Tečaja se je udeležilo več kot 20 tečajnikov iz vse Slovenije ter štirje inštruktorji KPP PZS.

V petek dopoldan je bila na vrsti najprej teorija – predavanja, ki smo jih izvedli v Lokavcu, nato smo se premaknili na Čaven. Po kosilu smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina se je učila vrvne tehnike ter sistemov varovanja za delo v stenah, druga skupina pa se je spustila po lokavški poti do srednječavenske (kjer so bila za naslednji dan planirana delovišča) in pot očistila, odstranila neprimerno postavljene oznake ter jo na novo pomarkirala.

V soboto po zajtrku se je razdelila oprema, tečajniki so se razdelili v tri skupine ter krenili proti deloviščem. Delalo se je na treh odsekih in sicer dva po lokavški poti proti srednječavenski, tretja skupina se je pa z delom lotila kakih 200 m od srednječavenske poti proti Čavnu.

Dela so zajemala izdelavo stopnic, za kar smo s KPP PZS dobili ter vgradili cca 120 lesenih količkov. Kar je bilo potrebnega lesa, smo v soglasju z Zavodom za gozdove tudi sprotno požagali. Na najstrmejšem delu sta se na novo izvedla dva okljuka, tako da je sedaj pot manj strma ter se proti Čavnu lažje vzpenja. Delalo se je cel dan, dokler nas pozno popoldan ni pregnal dež.

V koči smo imeli še predavanje, po večerji pa medsebojno spoznavanje ter izmenjavo dobrih praks dela na različnih območjih po celotni Sloveniji.

V nedeljo smo se takoj po zajtrku opremili z orodjem ter oprtali agregate, vrtalke ter se ponovno podali na teren, kjer smo delali ter dokončali ureditev poti.

Delo markacista B je zahtevno fizično delo. Zajema znanje upravljanja ter dela z motorno žago, delo z agregatom, vrtalkami, potrebno je znanje samovarovanja, vrvne tehnike. Za primer povem, da je en agregat težak okoli 30 kg, vrtalka 15 kg, kar je potrebno prenest skupaj z vsem orodjem, lesenimi ter kovinskimi klini do delovišča. Vsaka skupina pa potrebuje po vsaj en komplet vsega orodja. Kar je tudi izrednega pomena pri takšnih akcijah, je seveda varnost pri delu, na kar se opozarja ves čas - ne glede na nevarno delo s stroji ter ostalim orodjem ni bilo med tečajem nobene poškodbe.

Pot od koče Antona Bavčerja na Čavnu pa do srednječavenske je urejena, za kar gre zahvala predvsem izredno delovnim ter motiviranim tečajnikom, ki so res opravili veliko delo. Izvedenih je več kot 50 stopnic, erozijske zaščite ter na najstrmejšem delu dva nova okljuka.

Srečno na naših poteh!

Dejan Černilogar, načelnik markacistov PDA in inštruktor KPP PZS

Oglejte si tudi