Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip iz prve pomoči

Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Nova Gorica, in RKS - Območno združenje Ajdovščina sta organizirala regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK Severnoprimorske in Obalne regije, ki je potekalo 1. junija v Vipavi.

Preverjanja se je udeležilo 10 ekip, ki so na štirih deloviščih z več poškodovanimi prikazale ogromno znanja, požrtvovalnosti in pripravljenosti pomagati. Sodelovale so ekipe RKS - OZ: Koper, Izola, Piran, Nova Gorica, Tolmin, Idrija in Ajdovščina ter ekipa Jamarske zveze Slovenija.

Odprtje preverjanja je potekalo pred Občino Vipava, kjer so zjutraj udeležence pozdravili: predsednik RK Ajdovščina Rajko Troha, župan Občine Vipava Goran Kodelja, strokovni sodelavec RKS za odziv na naravne in druge nesreče Matej Kejžar, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje mag. Stanislav Lotrič ter vodja ocenjevalcev na tekmovanju in predavatelj RKS Peter Kompara.

Ekipe so svoje znanje preverile na štirih deloviščih, kjer so imele 10 minut časa, da so oskrbele več poškodovanih. Scenarij na deloviščih je predvidel nesrečo v Kulturnem domu Vipava, več poškodovanih na otroških igralih, več poškodovanih zaradi srčnega zastoja na delovišču na dvorišču Dvorca Lanthieri in zasilni pristanek ultralahkega letala na Trgu Pavla Rušta.

V ajdovski ekipi prve pomoči "Hitri povoji" so sodelovali: Simon Makovec Kržišnik, Jana Kržišnik Makovec, Romina Vidmar Dolgan, Ram Cunta, Nataša Klančar Ambrožič in Gaia Rijavec. Drugo ekipo so sestavljali: Miha Bizjak, Janez Praček, Benedikt Ličen, Petra Fučka, Katja Lahajnar in Brigita Marc.

Slednja ekipa, ki je zasedla skupno 2. mesto in 1. mesto v regiji, bo tudi predstavljala Severnoprimorsko regijo na državnem tekmovanju ekip prve pomoči, ki bo potekalo 5. 10. na Ptuju. Obalno regijo bo predstavljala najuspešnejša koprska ekipa.
Najlepša hvala vsem prostovoljcem, ki so pomagali pri izvedbi preverjanja ter ostalim akterjem, ki so posodili opremo in nas podprli.

Držite pesti za nas na državnem tekmovanju!

Oglejte si tudi