Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
31°C
16°C
JUTRI
33°C
17°C
Deli
810

Prvaki Kamniško savinjskih alp

V Planinskem društvu Ajdovščina že četrto leto zapored hodimo po odsekih Slovenske planinske poti. Letos je bil na vrsti četrti odsek od Ledin do Jezerskega.
V petek po službi smo se zapeljali na Jezersko in se po lovski poti povzpeli na Kranjsko kočo na Ledinah, kjer smo prespali. Zastoji na avtocesti so nam tisti večer, le za pol ure odnesli načrtovano uživanje v sončnem zahodu.
Drugi dan smo zgodaj zjutraj pričeli z vzponom proti Križu in Koroški rinki. Najprej na Jezersko sedlo, kjer sm se opremili s pasovi, čeladami in samovarovalnimi kompleti. Mimo okna smo kmalu vstopili v zelo zahtevno zavarovano pot, ki se navdušujoče vzpenja prav do vrha Koroške Rinke. Ob odličnem, sončnem vremenu smo pot nadaljevali proti oddaljenemu Mlinarskemu sedlu, od koder smo sledili zelo zahtevnemu grebenu, ki nas je pripeljal na zahodna pobočja Grintovca.
V uri z Mlinarskega sedla smo se povzpeli na prvaka Kamniško savinjskih alp - 2558m visoki Grintovec. Prenočili smo v Cojzovi koči in se naslednji dan povzpeli na Ovnov čir, potem pa po zelo delikatni stezi prečili v Spodnje Dolce, pod ostenja Kočen in Grintovca. Pred nami je bil vzpon po melišču na vrh Jezerske Kočne in povratek na Češko kočo.
Tura je v tehničnem in kondicijskem pogledu zelo zahtevna, morda v celoti gledano, celo med najbolj kompleksnimi v Sloveniji. Ogromno je gibanja po zelo zahtevnih poteh, ki marsikje terjajo suvereno hojo in poplezavanje brez varoval in ob polni izpostavljenosti. Turo smo v vseh pogledih izpeljali odlično, tako njen tehnični kot kondicijski del, ki je postregel s 3015 višinskimi metri. Vodnik je bil Ožbej Marc skupaj z zelo pomembno pomočjo Roberta Kovača iz GRSja, vzdušje pa je bilo vseskozi odlično.
Naslednje leto naš čaka že peti in veliko lažji del SPP, prečili bomo Storžič in Kriško goro do Tržiča.

Cvetko Ušaj

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi