Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Po Slovenski planinski poti

PO SPP 6: Dobrča, Begunjščica
V Planinskem društvu Ajdovščina nadaljujemo z vsakoletno hojo po Slovenski planinski poti. Tokrat so bile na vrsti gore nad Tržičem, predvsem Dobrča in Begunjščica.
Za uvodno ogrevanje smo se povzpeli na Dobrčo s prekrasnim pogledom po celotni Gorenjski. Sledilo je prečenje proti Planini Preval. Prečenje ponuja obilo zahtevne hoje po vesinah v globokem gozdu s kar nekaj oviratlona, povezanega s padlim drevjem. Po dveh urah iz Dobrče smo dosegli zelo obiskano Kočo na planini Preval, kjer smo naredili daljši postanek za kosilo. Pred nami je bil ključen vzpon dneva s pomenljivim imenovan – Kalvarija. V zmernem a vztrajnem tempu smo zgrizli klanec in prišli na vršna pobočja Begunjščice in med številnimi ovcami na sam vrh. Na vrhu smo bili sami in celo uro uživali v razgledih. Opazovali smo padalce, kako jadrajo ob močnem dviganju. Za konec dneva smo se spustili na Kočo na Robleku in si zapeli znamenito pesem. Ekipa je v 7 h urah čiste hoje suvereno pospravila 1.400 višinskih metrov vseh vzponov. Zasluženo spanje na pravljični koči s pogledom na Stol, Bled, Julijce je predstavljalo več kot zasluženo nagrado.
Zbudili smo se v čemerno nedeljsko jutro. Nekaj rahlega dežja nas je spremljalo na spustu preko Macesnovca v dolino Završnice. Ker pa pozitivna misel in trdna volja preženeta tudi dež, se je le ta umaknil in deležni smo bili celo žarkov sonca. Pri zelo lepi koči v dolini Završnice smo naredili postanek, le 25 min kasneje pa pribili žig SPP v prav tako lepi in novi koči na Zelenici. Kot bi mignil smo bili na Ljubelju in s tem koncu dvodnevnega potepanja po gorah.
Pod vodstvom vodnikov Ožbeja Marca in Petre Fučka se je zbrala več generacijska ekipa pohodnikov, pri čemer so najmlajši šteli 12 let, najmodrejši pa skoraj 6 desetletij več. In prav vsi so suvereno opravili z dvodnevno hojo in se pri tem imeli lepo.
Naslednje leto sledi 7. izvedba 'paketnih' pohodov po SPP, preko Stola, Golice in grebena Karavank do Mojstrane.
Ožbej, PD Ajdovščina

Oglejte si tudi