Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Iztokova koča pod Golaki

Trije Golaki kraljujejo nad Trnovskim gozdom. V vseh letnih časih so priljubljena planinska točka. Najbolj je obiskan Mali Golak (1495 m), ki je najvišji vrh Trnovskega gozda in tudi najvišji vrh Občine Ajdovščina. Poleti njegovi gozdovi obiskovalcem ponujajo mir in svežino, pozimi pa pravo zimsko pravljico. Z vrha se odpira lep razgled na velik del Slovenije.

Ko se pohodniki utrujeni vračajo z razglednega vrha, radi zavijejo k Iztokovi koči pod Golaki. Skriva se v zavetju dreves in jo opazimo šele tik preden pridemo do nje. Takrat nam zastane dih. Je majhna in preprosta a lepa kot hišica iz pravljice. Z njo upravlja Planinsko društvo Ajdovščina. V njej se pohodniki lahko odpočijejo, okrepčajo in po potrebi tudi prenočijo. Prijazna oskrbnika jih bosta vedno lepo sprejela.

Koča so začeli graditi leta 1949. O začetku in poteku gradnje lahko preberemo drobne vestičke, ki so bile zbrane v Planinskem vestniku leta 1992 št. 7-8. Iz članka razberemo, da je  Planinsko društvo Ajdovščina za gradnjo bivaka pod Golaki  leta 1949 prejelo dotacijo v višini 25 000 dinarjev. Glavni odbor Planinske zveze Slovenije 3.7.1949 ugotavlja, da so člani društva s prostovoljnim delom očistili in zakoličili prostor, kjer bo stalo zavetišče ter pričeli s kopanjem temeljev. 7.9.1949 glavni odbor poroča: »Planinsko društvo Ajdovščina s svojimi prostovoljci nadaljuje terenska dela za postavitev koče. Stavba bo lesena in jo že izdeluje podjetje v Ajdovščini…«  11.10.1949 glavni odbor o gradnji koče zapiše: »Lesena konstrukcija za kočo pod Golaki je narejena. Člani društva so doslej opravili 978 prostovoljnih delovnih ur. Postojanka bo še to jesen gotova. Izdatno sta pomagali podjetji Lipa Ajdovščina in lesni kombinat v Solkanu.«

Ajdovski planinci  se s spoštovanjem in ponosom ozirajo na delo svojih predhodnikov, zato vsako prvo oktobrsko nedeljo organizirajo Spominski pohod na Golake. Letos bo pohod potekal 1. oktobra 2017. Kratek kulturni program s predsednikovim nagovorom bo ob 11. uri pred Iztokovo kočo.

Udeležence pohoda pričakuje kar nekaj novosti. Pri koči poteka gradnja prizidka, v katerem bodo prepotrebne sanitarije, shramba in vodohram. Urejata se tudi okolica koče in cesta do koče.  Gradnjo sofinancira Fundacija za šport. Pri gradnji je bilo opravljeno veliko prostovoljnega dela, društvo pa je deležno vsestranske podpore ajdovskih podjetij in posameznikov.

mg

Oglejte si tudi