Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Doživite utrip šmarenskih gričev

Turistično društvo Vinoreja Šmarje 8. in 10. maja že šesto leto zapovrstjo pripravlja praznik Med šmarenskimi griči, ki vas ob osličku Sivku popelje Čez Školj in Tibot, ponudi vinsko degustacijo in ogled umetniške razstave ter zabava s kmečkimi igrami.
Šmarenski griči, ki se v zeleno odeti prebujajo nad Vipavsko dolino, bodo drugi konec tedna v maju ponovno dobili poseben pridih. Dogajanje se bo začelo v petek, 8. maja, ob 19. uri, ko bomo pri cerkvi Marijinega imena v Šmarjah pripravili razstavo umetniških del, nastalih na 5. Ekstemporu med šmarenskimi griči, na katerem je letos skupaj sodelovalo dvanajst fotografov in slikarjev. Na ogled bodo dela fotografov Primoža Breclja, Andreja Furlana, Polone Ipavec, Andreja Perka, Martina Prosena, Matjaža Slejka in Damijana Vidica, slikark Julijane Božič, Ane Čigon in Silve Karim ter slikarja Marjana Miklavca in Azada Karima, ki se je tudi letos odločil, da v Šmarjah pusti trajen spomin-že četrti zapovrstjo- s poslikavo starih vrat sredi šmarenskih gas. Ob odprtju razstave bo za spremljevalni program poskrbel naš zvest spremljevalec tamburaški orkester Danica, na slovesnosti pa bomo obenem razglasili najboljša domača vina po izboru strokovne enološke komisije. Vina bo mogoče okusiti tudi na vinski degustaciji iz posebej za to priložnost izdelanih kozarcev.

V nedeljo, 10. maja, se bo ob 9. uri zjutraj pri turistično-informativni točki v Šmarjah začel tradicionalni pohod Čez Školj in Tibot. Tudi letos se bomo na pot odpravili z osličkom Sivkom, ki bo v lesenih sodčkih za obiskovalce tovoril domače vino in domač bezgov sok. Skupaj se bomo najprej spustili k potoku Rakelč in tamkajšnjim vodnim tolmunom ter se čez lesen mostiček odpravili proti zaselku Hrastje, kjer bo na kmetiji Simončič sledilo jutranje okrepčilo s sladkimi dobrotami izpod rok domačih gospodinj. Posebnost Simončičeve kmetije je vodnjak iz leta 1800 z lastnim izvirom, iz katerega vam bodo po starem »skakali« vodo. Sledil bo obisk zaselka Jakulini z rojstno hišo in več stoletij staro impozantno kletjo strokovnega pisca in duhovnika Matije Vertovca (1784-1851). Naslednji postanek bo zaselek Potok z okušanjem domačega kruha iz krušne peči, nato pa sledi vzpon na Tibot, kjer bo ob 11. uri potekala sveta maša na prostem na ostalinah cerkve sv. Teobalda. Od tam se bomo mimo Lisjakov spustili do Vrtovč, kjer vas bodo pričakale članice Turističnega društva Vrtovče s slanimi dobrotami in legendarni imitator Elvisa Presleya Oskar Trobec z Vrtovč. Ljubitelji prelepih razgledov ne smejo zamuditi še zadnjega vzpona na 418-metrski Školj, kjer bodo lahko ob lepem vremenu uzrli tako Triglav kot morje. Sledil bo zgolj še spust v Šmarje, najprej v spomeniško zaščiten del vasi, kjer bo še vedno ob cerkvi na ogled umetniška razstava ekstempora, nato pa do gasilskega doma, kjer bo poskrbljeno za veselo razpoloženje s hrano in pijačo ter kmečko tržnico. Pohodniki si bodo ob tem lahko ogledali razstavo o zgodovini šole v podružnični osnovni šoli Šmarje, ki jo bodo pripravili tamkajšnji učenci v sodelovanju z vaščani.

Ob 14. uri bodo za zvrhano mero smeha poskrbele 3. kmečke igre, na katerih se bodo v zabavnih kmečkih opravilih pomerile skupine iz vasi Šmarje, Gaberje, Planina in Branik ter se potegovale za naslov najboljših. Skratka, pester kolaž dogodkov, s katerimi bomo pričarali prijetno pomladno vzdušje.

V primeru slabega vremena bosta tako otvoritev razstave Ekstempore kot kmečke igre prenesene na 16. in 17. maj, pohod pa bo potekal v vsakem vremenu. Več si lahko preberete na naši spletni strani http://vinoreja-smarje.nvoplanota.si. V Šmarjah se veselimo vašega obiska!

Mateja Poljšak

Oglejte si tudi