Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Bi se pridružili ekipi prve pomoči?

Čas v katerem živimo,  je čas naraščajočih elementarnih in civilizacijskih nesreč.  Vse večja je potreba po prostovoljnem pristopu k humanitarni dejavnosti oz. dejavnosti zaščite, reševanja in pomoči. 

 

V Rdečem križu Slovenije – Območnem združenju Ajdovščina delujejo tri ekipe prve pomoči, dve na območju občine Ajdovščina in ena na območju občine Vipava. Ekipe so vključene v sistem zaščite in reševanja ter so vedno pripravljene, da se odzovejo na vpoklic v primeru večje naravne nesreče. Za običajne, vsakdanje ali obvladljive situacije na področju prve pomoči namreč skrbi ekipa nujne medicinske pomoči. V Ajdovščini izvaja NMP Zdravstveni dom Ajdovščina oz. njihova ekipa reševalcev – zdravstvenih tehnikov, dipl. zdravstvenikov in zdravnikov. Težave lahko nastanejo, ko je poškodovancev več.

Ajdovski in vipavska ekipa prve pomoči RKS – OZ Ajdovščina sta se v preteklih osmih letih večkrat izkazali v resničnih situacijah in na preverjanjih usposobljenosti ekip prve pomoči, ki jih organizirata Civilna zaščita in Rdeči križ. Vipavska ekipa je leta 2016 na državnem preverjanju usposobljenosti osvojila 2. mesto.

RKS – OZ Ajdovščina namerava v decembru 2019 začeti z usposabljanjem novih članov ekip prve pomoči, ki bodo dopolnili vrste že obstoječih. Po več letih nekateri dosedanji člani ne morejo več sodelovati v ekipah, zato RKS - OZ lepo vabi k sodelovanju nove kandidate.

Ekipo prve pomoči sestavlja šest bolničarjev oziroma bolničark. Člani ne potrebujejo nobenega predznanja, potrebno pa je, da opravijo 70 urni tečaj za bolničarja, ki ga bo organiziral RKS - OZ Ajdovščina. Tečaj je za člane ekip brezplačen, izvajal pa se bo v dela prostem času.

Ker verjamemo, da bodo ekipe ob naši podpori lahko učinkovito rasle in se razvijale, je tudi projekt zastavljen dolgoročno. Na tečaju se bodo člani ekip najprej seznanili s temeljnimi postopki prve pomoči, svojo usposobljenost in pripravljenost pa bodo nato nenehno izpopolnjevali in ekipa se bo počasi pripravljala na morebitno aktivacijo v krizni situaciji.

V ekipo se lahko vključi vsak, ki je pripravljen sodelovanju nameniti nekaj prostega časa, je v dokaj dobri psihofizični kondiciji in ustaljen na našem območju. Če bi se želeli pridružiti ekipi oziroma imate še kakšno vprašanje, nas prosimo pokličite na 051 430 722 ali 05 366 4930, nam pišite na ajdovscina.ozrk@ozrks.si ali nas obiščite na našem sedežu na Tovarniški cesti 3 G v Ajdovščini.

Lepo vabljeni!

Rdeči križ Ajdovščina

Oglejte si tudi