Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Aktivnosti Društva upokojencev Ajdovščina

Konec marca so se člani društva zbrali v dvorani Prve slovenske vlade. V kulturnem programu, na katerem je zapela ŽePZ Večernica, pod vodstvom Mirana Rustja, so sodelovali učenci OŠ Šturje in DPS Zarja v igri Liljane Slejko z naslovom Čebelar. 

Leto je bilo polno aktivnosti na vseh področjih. Poročila so podali predsedniki komisij in prisotne seznanili o delovanju najštevilnejšega društva v občini. Na področju kulture delujejo pevski zbor, dramsko pevska skupina in fotografi. Vse skupine so zelo dejavne in uspešne. Fotografi so praznovali 10. letnico delovanja in prejeli priznanje župana občine Ajdovščina. Pevke Večernic bodo letos praznovale 25 let delovanja in so na praznik kulture prejele priznanje Zveze kulturni društev Ajdovščina, za ohranjanje slovenske pesmi in sooblikovanje kulturnega življenja v lokalni skupnosti na Vipavskem in Sloveniji.

DPS Zarja je priljubljena in vabljena na številne prireditve, da obogati program z lepo slovensko pesmijo in šaljivimi skeči.  

Prostovoljke in prostovoljci so Društvu v ponos, saj se ponašajo z odličnim delom na projektu Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma. Člani se redno izobražujejo, da kvalitetnejše poskrbijo za starejše občane. Po krajevnih skupnostih pa organizirajo srečanja s kulturnim programom in tako približajo druženje starejšim.

Društvo organizira izlete in letovanja za sprostitev, rekreacijo za vzdrževanje kondicije in reševanje križank za krepitev spomina. Zeliščarska skupina pridno raziskuje in nabira zdravilne rastline. Sekcija Ročna dela Lokavških žena, je praznovala 10 let delovanja in ustvarjanja. Prejela so priznanje Edmunda Čibeja, ki ga Krajevna skupnost Lokavec podeljuje zaslužnim skupinam ali posameznikom. Ob tej priložnosti so izdale zbornik o delu skupine. Vse sekcije imajo tudi za leto 2019 v svojih programih zastavljene cilje, ki jih skozi leto uresničujejo.

Športne dejavnosti se aktivno pričnejo na pomlad s turnirji. Tekmovalci v pikadu so že nastopali v Loški dolini, Logatcu in Solkanu. Ekipe so vedno zelo uspešne. V mesecu maju se začenjajo turnirji v Ajdovščini in sicer:

7. maja ženski mednarodni balinarski turnir s sodelovanjem 16 ekip, 8. maja moški balinarski turnir s sodelovanjem 14 ekip in 11. maja turnir v pikadu z udeležbo 28 ekip.

V maju organizira društvo tudi Regijske športne igre v sedmih panogah: balinanje, kegljanje, streljanje z zračno puško, pikado, križanke, šah in ribolov s plovcem. Tekmovanja se bodo odvijala:
8. maja v Novi Gorici (kegljanje), ker v Ajdovščini ni kegljišča, balinarji bodo imeli predtekmovanja 14. maja za ženske ekipe in 15. maja za moške ekipe. V soboto 18. maja bo finalno tekmovanje v balinanju v športnem parku Pale, križanke in šah v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina, pikado v telovadnici OŠ Šturje, streljanje v Solkanu, ker pač strelišča v Ajdovščini ni, ribolov na Vogrščku. Na regijskih športnih igrah sodeluje 22 Društev upokojencev Severnoprimorske pokrajine, približno 450 do 480 tekmovalcev.

Člani Društva so na zboru izvolili novega predsednika, Maksimiljana Marca. Čestitke, veliko uspehov in dobrih idej za kakovostno preživljanje tretjega življenjskega obdobja.

 

Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi