Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

15 let pohodništva v društvu Most

Slovenija je prepletena z gorskimi in pohodniškimi potmi, zato ni nenavadno, da  je pohodništvo priljubljena aktivnost. Imamo deset tisoč kilometrov označenih poti, od  lahkotnejših sprehodov po dolinah in gričevju sredogorja, do zahtevnejših poti v visokogorju Alp in Karavank. V Mostu smo že od ustanovitve društva, poleg ostalih dejavnosti, dali poudarek rekreaciji in gibanju. Vsa leta je med člani veliko zanimanje za udeležbo na pohodih. Dobro je bila sprejeta ideja 'spoznavajmo Slovenijo', njene kulturne, zgodovinske, etnološke in naravne znamenitosti. V teh letih smo izpeljali več kot 120 enodnevnih pohodov, ki jih nismo ponavljali. Hodili smo po vseh regijah Slovenije in v zamejstvu, razen po Koroškem in Prekmurju.  

Prav je, da se ob 15 letnici pohodništva spomnimo na številne ure, ki smo jih prehodili s prijatelji in znanci, da obudimo spomine na kraje in ljudi, ki smo jih srečali in na lepe trenutke, ki smo jih doživeli.  

Misel o pohodih, na napisu v rokovnjaškem taboru v Dupljah pri Naklem, pove največ: »Na počasni gozdni poti odložimo naglico in druga bremena vsakdanjega življenja. Narava nas pozdravi, spregovori, objame in sprejme vase. Vsak najde svoj ritem gibanja od drevesa do drevesa. Postopoma gozd začutimo z več kot le petimi čutili. In ko se zlijemo z njim, prejmemo MILOST, RADOST, VITALNOST, MODROST IN LJUBEZEN.«  

Pohodništvo se je v društvu začelo v sodelovanju s planinskim društvom. Leta 2006 pa sta mentorstvo nad pohodništvom prevzela Jelka in Silvester Lemut. V naslednjih letih sta organizirala okrog 20 pohodov. Žal sta morala, spomladi 2011, zaradi bolezni opustiti pohodništvo. Delo sta nadaljevala Mija in Silvester Čotar, ki sta do danes organizirala, brez ponovitve, več kot sto pohodov. Pohodniška skupina šteje več kot 130 članov. V teh letih se je pohodov udeleževalo povprečno okrog 50 članov. Na leto izvedemo 10 pohodov, ki so dolgi od 12 do 16 km, časovno okrog 4 ure, odvisno od težavnosti terena. Udeležba je dokaj stabilna in pohodniki so za naša leta tudi kondicijsko dobro pripravljeni. Postopno se tudi starostna struktura pohodnikov 'obnavlja'. Ker so pri naši starosti različne telesne zmogljivosti,  smo pred nekaj leti uvedli tudi krajše pohode po bližnji okolici, ki jih vodi Vesna Bratina. V zadnjem obdobju se krajših pohodov (2 do 3 ure) udeležuje več kot 20 pohodnikov.  

Številna popotniška doživetja so povezala pohodnike v prijetno druženje tako na avtobusu kot na pohodu. Prijetna so bila doživetja z domačini in prijatelji, ki so nas sprejemali in spremljali na ogledih kulturnih in cerkvenih objektov. Hodili smo po planinskih, tematsko označenih in po novo odkritih pohodnih poteh, katere so nam svetovali domačini. Spoznavali smo kraje iz zgodovine poznanih Slovencev. Za vedno nam bodo ostali v spominu prijetni sprejemi v Krkavčah in na Premu. Doživeti so bili  pohodi po Straški gori, dolini Mirne, Temenice in na Primskovo goro. Okušali smo domače dobrote in cviček v zidanicah ter na Marijini fontani. Zanimivi so bili pohodi po škocjanskih gričih na Dolenjskem, okoli Šentruperta, Litije, Trebnjega, Naklega in po Notranjski. Hladili smo se ob Soči, Triglavski in Kamniški Bistrici, hodili po dolini Radovne, škofjeloških, horjulskih in poljanskih  gričih ter Šebreljski in Šentviški planoti. Obiskali smo razgledne vrhove v okolici Ljubljane. V zimskem času smo spoznavali slovenski in zamejski Kras ter Brda. Občudovali smo  številne freske Toneta Kralja po primorskih cerkvah, muzeje v naravi – Doberdob, San Michele in Sovodnje, Ravelnik. Na poteh so nas na zgodovino opominjali številni gradovi, urejeni spominski objekti naših pomembnih oseb in druga  obeležja. Popotovanja sta fotografsko obeležila Vili Vetrih in Jana Maraž.  

Žal nam je program pohodov letošnjega študijskega leta prekinila epidemija, vendar ne bo ustavila naših bodočih programov, saj je v Sloveniji še veliko neodkritih poti in neraziskanih krajev.

 

 

Oglejte si tudi