Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

» … Vedi, nikdar mi ne bo žal niti za en sam hip s teboj …« (Svetlana Makarovič)

Društvo upokojencev Ajdovščina vsako leto povabi svoje člane – zakonske pare, ki praznujejo zlato, diamantno ali železni poroko na skupno večerjo. Ta dogodek obogatijo še s kulturnim programom.

Zaradi epidemije je bilo praznovanje v letu 2020 žal odpovedano, zato pa je bilo letos toliko bolj načrtovano in veselo.

Lani so zlato obletnico poroke praznovali štirje pari - člani našega društva, en par pa je v srečni zvezi že 65 let. Letos pa sta po dva para praznovala zlato – 50 let, dva diamantno – 60 let in dva železno poroko – 65 let skupnega življenja.

V tem nepredvidljivem času nas je do zadnjega skrbelo, če bomo praznovanje sploh smeli pripraviti. Vabilu se je odzvalo devet parov. Zbrali smo se pozno popoldne 20. avgusta v Piceriji Anja. Po sproščenem klepetu in sprostitvi ob aperitivu smo se posedli za slovesno pripravljene mize.

Zaradi števila udeležencev so kulturni program pripravile le članice in član dramsko-pevske skupine Zarja. Zapele so tri pesmi, nato je slavljence nagovoril predsednik društva, tudi sam med slavljenci. Ob šaljivem skeču smo se nasmejali ženski iznajdljivosti.  Za presenečenje in popestritev večera so poskrbele grajske gospe in vitezi grofa Lambergerja. Od daleč so prispeli in zaplesali srednjeveške plese, brez dvoboja v mečevanju tudi ni šlo. O prvi in zadnji besedi v zakonskem življenju nas je poučila grofica – tudi mož ima lahko zadnjo besedo v hiši, a le če reče: »Da draga!«

Po okusni večerji je sledila predstavitev vsakega para, podelitev diplom in čestitk za skupna leta ljubezni, delavnosti, potrpežljivosti in sožitja. Predstavitve so napisali bližnji sorodniki in naši slavljenci so se ob branju namuznili in z nasmeškom pokimali. Vsi so si uredili prijetne domove, so še dokaj zdravi in čili in se veselijo vnukov in pravnukov. Zanimivi so bili opisi njihovih prvih srečanji na dandanes skoraj pozabljenih vaških plesih in sindikalnih veselicah, pa tudi zapisi o trdem delu, skromnosti in zaposlitvah niso manjkali.

Za veselo vzdušje je z živo glasbo poskrbel glasbenik Mauro. Nekateri pari so se prav mladostno zavrteli po plesišču. Brez torte na takem praznovanju ne gre; tokrat je okusno sladico popestrila še fontana iskric, ki so zažarele v poletni noči.

Praznovanje smo pričeli v petek in se imeli prijetno do prvih sobotnih ur.

Zlatoporočencem,   Nataši  in Edvardu Ferjančiču, Mariji in Francu Krašna, Bojani in Vladimirju Misleju, Mariji in Alojzu Terčelju, Mariji in Izidorju Krapež, Silvi in Maksimilijanu Marcu, Fani in Branku Kenda, ter paroma, ki praznujeta diamantno obletnico: Bernardi in Alojzu Božiču in Ivani in Evgenu Čermelju  in prav posebej še parom, ki jih povezuje železna poroka: Ivanki in Pavlu Štoru, Sonji in Ivanu Markovčiču in Fanči in Štefanu Rasporju  ISKRENO ČESTITAMO in želimo zdravja. Zahvaljujemo se jim za  zgled zvestobe in predanosti, ki naj jih še dolgo povezuje.

Alenka N. Bizjak, DU Ajdovščina

Oglejte si tudi