Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Spoznavanje krajev nad Stično

Pohodniki društva Most smo v soboto, 31. maja, spoznavali kraje nad Stično. Od znane turistične vasi Pristava nad Stično nas je pot vodila skozi vasi Debeče, Planina in Osredek, na razgledni vrh Obolno (776 m n.v.). Povratek na Pristavo smo sklenili preko Male Goričice.

Pristava je naselje s štirimi kmetijami, ki so se povezale v skupno turistično ponudbo s številnimi rekreativnimi možnostmi, avtokampom in kulinariko. Preko slemena se križajo najmanj štiri markirane pohodne poti. Osrednji del je kmetija Okorn. Z obsežnih travnikov in razgledišča smo se po listnatem gozdu spustili v dolino, do mlina na potoku Bukovica. Mehka steza se postopno spušča, na posameznih delih je malo strma, a ni nevarna. Vmes smo se ustavili pri cerkvici Sv. Lamberta. Zgrajena je bila verjetno na kapeli nekdanjega gradu, kjer je bivala Virida Visconti, žena Leopolda III.
Sledil je vzpon do vasi Debeče, kjer se začne dolg hrbet slemena, na katerem se nahajajo že omenjene vasi. S slemena se odpira pogled proti severu na Alpe, Karavanke, Zasavsko hribovje, do Gorjancev, na jugu pa do kočevskih in notranjskih hribov ter na doline pod slemenom. Domačini pravijo, da vidijo pol Slovenije. Sredi gozdov je kopast in s travnikom poraščen najvišji vrh Obolno. Pod vrhom je koča radioamaterjev, na vrhu pa informativna razgledna plošča. Mala Goričica je bila nekdaj znana po ogljarstvu. Pri Okornu so nas čakali obara, ajdovi žganci in štrudelj. Ob prijetnem sončnem vremenu smo se še enkrat obrnili na planjave travniškega cvetja in se spustili v dolino do Stiškega samostana.

Silvester

Oglejte si tudi