Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Regijsko pritrkovalsko srečanje v Lokavcu

22. maj 2016, prekrasna sončna nedelja, ki smo jo pritrkovalci popestrili še z glasbo zvonov. V sodelovanju Pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev, pritrkovalci vsako leto organiziramo pritrkovalska srečanja po regijah. Letos smo Pritrkovalci Lokavec in Pritrkovalsko društvo Ivan Mercina organizirali srečanje za Primorsko regijo v Lokavcu.
Na srečanje smo se skrbno pripravili, saj smo poskrbeli, da je bil zvonik čist in urejen. Poslali smo vabila vsem poznanim pritrkovalskim skupinam po regiji in k sodelovanju priključili tudi Turistično kmetijo Černigoj, da so poskrbeli za hrano in pijačo. Ko je v zvoniku odbila 14. ura, so pritrkovalske skupine kar aktivno prihajale. Najbolj hitri so si šli ogledati zvonik in poskusili tudi pritrkavati. Ob 14.30 smo začeli z litanijami in molitvijo.
Po obredu nas je pozdravil domači duhovnik Bogomir Trošt in nam zaželel veliko veselja ob pritrkavanju. 
Nada je povedala nekaj osnovnih podatkov o cerkvi sv. Lovrenca; cerkev je arhitekturno delo znanega arhitekta Maksa Fabianija, zgrajena je bila 1935, ko so bili zelo težki časi, saj je bila na pohodu velika svetovna finančna kriza. Povedala je še o zvonovih. Prvi zapisi o lokavških zvonovih segajo v leto 1736. Prva in druga svetovna vojna je zahtevala nesmiseln davek osmih zvonov, danes pa v zvoniku cerkve sv. Lovrenca prepevajo trije zvonovi v tonih D, Fis in A. Poudarila je še, da je ta dogodek tudi prvo proslavljanje ob deseti obletnici delovanja skupine Pritrkovalci Lokavec in Pritrkovalskega društva Ivan Mercina. Vse prisotne je pozdravil tudi bogoslovec in predsednik PKSB Tilen Oberwalder Zupanc, povedal pravila, ki veljajo pri takšnih srečanjih in nas povabil, da se postavimo  pred oltar za skupno fotografijo. Ura je že malo zakorakala čez 15., ko smo začeli s pritrkavanjem. 
Pritrkavanje v zvoniku je seveda odprla lokavška dekliška skupina, vseh ostalih šestnajst skupin pa se je posedlo pod cerkveni oreh, ki nas je varoval pred močnim pomladnim soncem. Ker je bilo veliko ekip, je tudi pritrkavanje trajalo tja do poznega popoldneva. Med poslušanjem pritrkovalskih melodij, smo si imeli tudi marsikaj za povedati in izmenjati znanja. Med čakanjem je bilo poskrbljeno za pijačo, saj dehidracija ni tako enostavna reč, za sladke dobrote pa so poskrbele lokavške gospodinje – hvala vam, zlate ste. Po končani prireditvi smo bili pogoščeni še z domačo pečenico in zeljem Turistične kmetije Černigoj. Ura se je že približevala 19.00, ko  je bogoslovec Tilen podelil priznanja za udeležbo in prav na koncu smo izbrali  skupine, ki se bodo smele udeležiti Vseslovenskega pritrkovalskega srečanja v Šentjerneju, ki bo 11. septembra. Primorsko bodo zastopale tri skupine in sicer Lokavec 3, Vrhpolje 2 in Vipolže. Preživeli smo prekrasen dan, ki se je kopal v soncu in glasbi. Zelo veliko je bilo mladih in še mlajših, kar daje vedeti, da glas zvonov še dolgo ne bo utihnil, temveč prav nasprotno; ti mladi bodo iz zvonov potegnili še več melodičnosti in prepletanja ritmov, ker so vedoželjni, ustvarjalni in se glasbeno izobražujejo. Razšli smo se z nasmehom na obrazu z željo, da se čim prej spet vidimo. Prepričana sem, da se bomo res kmalu videli, saj Pritrkovalsko društvo Ivan Mercina v sodelovanju s KS Ajdovščina organizira 18. junija glasbeno doživetje Mozartov Rekviem, naslednji dan, 19. junija bo pritrkovalsko tekmovanje in srečanje v Ajdovščini in 14. avgusta  bo prireditev v dvorani Edmnda Čibeja v Lokavcu: ZVONOVI POJO ŽE 10. LETO.

Ni kaj, druženje je ena izmed lepših človeških aktivnosti.

Oglejte si tudi