Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Proslava ob dnevu državnosti na Predmeji

25. junija leta 1991 je Slovenija postala formalno neodvisna, sprejeti sta bili Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. V nedeljo, 23. junija, je v Tihi dolini na Predmeji potekala tradicionalna proslava ob dnevu državnosti.
Pred slovesnostjo na Rupi so spomin na padle v II. svetovni vojni počastili s komemorativno slovesnostjo v spominskem parku Na hotelu, v organizaciji domače borčevske organizacije. Predsednik ZB NOB Ajdovščina-Vipava Božo Novak je pripravil osrednji govor, v katerem je izpostavil pomen vrednot partizanskega boja, z recitacijami sta program obogatili Sajra Čahodar in Leila Nagode, na flavti ju je spremljala Patricija Černigoj. Za glasbeni del je poskrbela pevska skupina Zarja, Aljaž Prem na harmoniki in Eva Hočevar na kitari. Na slovesnosti je bila prisotna tudi častna straža Slovenske vojske.  Članice in člani Kulturnega društva Borjač iz Sežane so z besedo, plesom in pesmijo obujali partizansko tradicijo. Program je povezovala Izidora Černigoj.

Slovesno dogajanje se je po spominski komemoraciji preselilo pod šotor v Tiho dolino, kjer se je odvila osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti. Pozdravni nagovor je bil v domeni podžupana Mitje Tripkovića, osrednji govornik Ljubo Vidrih, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava, pa je izpostavil pomen osamosvojitvenih vrednot, ki so pripomogle k nastanku naše države. V kulturnem programu so sodelovali Moški pevski zbor Vinograd, Pihalni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca, Aleks Pavlin, Eva Hočevar in Kulturno društvo Borjač iz Sežane. Obe slovesnosti, na katerih je bil osrednji pomen namenjen domoljubju, so počastili številni praporščaki. Ob koncu je slovesno zadonelo še Vstajenje Primorske v izvedbi vseh nastopajočih.

Oglejte si tudi