Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Pogum, vse ljudstvo v deželi …

Na dvorcu Zemono pri Vipavi je 11. novembra potekala že tradicionalna svečana akademija Škofijske karitas Koper pred začetkom Tedna Karitas. V kulturnem programu je bilo odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 22. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas avgusta na Sinjem vrhu in premiera glasbenega projekta Gianni Rijavec & Godalni kvartet.
Namenoma smo se zaradi glasbenega in likovnega užitka izognili vrsti govornikov, tako da je prisotne ob koncu nagovoril škofov vikar za pastoralo in v.d. ravnatelja Škofijske karitas koper msgr. Slavko Rebec, ki je predvsem poudaril svoja opažanja na vseh področjih življenja, to je velik vpliv 'mojpravstva', kar je nedvomno velika stiska naše družbi. Rešitev nam nakazujejo že umetniki, ki spoštujejo delo drug drugega, ki so skromni in kljub temu pogumni. Vsem je zaželel, da bi vsak po svojih močeh pri slikanju svojega življenja namesto 'mojpravstva' uporabili tehniko trgovanja s talenti in uporabili čopič ljubiti bližnjega kot samega sebe. To je umetniški stil Jezusa iz Nazareta, ki mu rečemo evangelij.

Morda prav ob koncu še izkušnja narave, ki je botrovala celotnemu dogodku: že prevoz slik in postavljanje razstave je bilo zaradi hude burje, ki je na Ajdovskem včasih neusmiljena, dodatno oteženo, kot da to ni bilo dovolj, se je med prireditvijo celotna dolina zavila v temo. Zmanjkalo je namreč elektrike, tako da je bilo vzdušje na dvorcu za nekatere romantično, za nastopajoče in snemalce pa kar stresno. Vendar ... pogumno smo prišli do konca. Naslednji dan pospravili razstavo in jo pripravili za oder Klica dobrote v Celju.
Jožica Ličen

 

Oglejte si tudi