Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Dvajseta obletnica delovanja društva MOST

Društvo Most ustvarja pogoje za aktivnost članov v tretjem življenjskem obdobju in organizira različne aktivnosti. Veliko starejših si zna prosti čas izpolniti, veliko je pa tudi takih, ki rabijo spodbudo, ko zaključijo delovno dobo. Društvo poskrbi za razne aktivnosti, ki spodbujajo druženje, razvoj posameznikovih sposobnosti in pridobivanje novih znanj, predvsem pa nudi socialno okolje, v katerem se posameznik dobro počuti.
V dvajsetih letih je društvo zamenjalo štiri predsednike. Prva predsednica je bila Marija – Uča Brecelj (štiri leta), sledili so ji Dora Furlan (pet let), Peter Žgavec (eno leto) in Ljudmila Kovač (sedem let). Od leta 2016 je vodstvo zopet prevzela Dora Furlan.

Marija – Uča Brecelj nam je zaupala, da so bili začetki zelo težki. »Leta 1997, ko smo po poletni andragoški šoli začeli z našim druženjem, nismo imeli na voljo stalnih prostorov, kjer bi lahko naše druženje potekalo. Prvo leto smo delovali v okviru knjižnice, leta 1998 pa smo se odločili in ustanovili svoje društvo. Skupaj z Zdenko Žigon in Vero Kodrič smo uredile vse papirje za registracijo društva in izbrale ime. Zakaj MOST? Ker most ponazarja povezovanje in sodelovanje, kar je tudi poslanstvo našega društva. MOST skrbi za povezovanje starejših, za medgeneracijsko povezovanje in za povezovanje z drugimi univerzami za tretje življenjsko obdobje.«

Prvo pisarno je društvo dobilo šele šest let pozneje v prostorih Doma krajanov. Za vedno več dejavnosti so prostore morali najemati po celotni Ajdovščini in okolici. Leta 2014 so končno dobili skupaj z DU Ajdovščina in RK Ajdovščina prostore v novem Centru za TŽO, kar se pa ni najbolje obneslo. Stroški najema so bili previsoki in stavbo je zato prevzela, za svojo dejavnost, LU Ajdovščina. Zopet so se dejavnosti MOST-a izvajale na šestih različnih lokacijah. S skupnimi močmi in z veliko podporo občine Ajdovščina pa so oktobra 2017 le dobili svoje prostore na Gregorčičevi ulici 21 (bivši SDK). Ti obnovljeni prostori jim sedaj omogočajo izvajanje skoraj vseh dejavnosti, ki jih društvo ima.  

V letošnjem študijskem letu organizira društvo različne dejavnosti v kar 35-ih skupinah, ki potekajo pod vodstvom strokovnih sodelavcev – mentorjev in animatorjev – povezovalcev v skupinah. Organizirajo se tečaji tujih jezikov, računalništva, ustvarjalne delavnice kot so likovno ustvarjanje, kamnoseštvo, rezbarstvo, ročna dela, vezenje, pletenje, kvačkanje, klekljanje, vrtnarjenje, in zeliščarstvo. Zanimivi in dobro obiskani so tudi krožki: astronomija, dramski krožek, fotografski krožek, krepitev spomina, kitara, umetnostna zgodovina, zgodovina naših krajev, ustvarjalno pisanje in literarno ustvarjanje slovenskega zahoda. Za gibanje in krepitev zdravja je organizirana telovadba, tai chi, folklora v parih in ženska skupina, plesna skupina AJDA, ples v parih, pohodništvo in rekreativno kolesarjenje. Prirejajo tudi razna predavanja, medgeneracijska srečanja, sodelovanja z drugimi društvi in lokalnimi skupnostmi, ekskurzije, razstave in družabna srečanja.

Ob dvajsetletnici pripravljajo osrednjo prireditev, ki bo potekala 13. junija v dvorani prve slovenske vlade. V tednu pred in po prireditvi pa bodo potekale tudi odprte delavnice. Izdali bodo glasilo (20. številko), ki bo letos obsežnejša. Vsako leto se v glasilu predstavi pregled delovanja, letos pa bo predstavljen predvsem povzetek delovanja zadnjih dvajsetih letih. Društvo se bo predstavilo tudi na panojih pri starem grajskem obzidju (od junija do avgusta).

Za konec, dragi bralci, še prijazno povabilo na osrednjo prireditev. Starejšim bralcem pa velja tudi povabilo društva MOST, ki vas vabi, da se v jeseni vpišete in aktivno sodelujete v društvu. Med vsemi dejavnostmi boste zagotovo našli vsaj eno, ki vam bo vzbudila zanimanje.

Oglejte si tudi