Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Blagoslov žepovskih hramov

Letos smo se člani društva DEŠK odločili, da povabimo na žepovski obisk 'hramov' tudi šturskega župnika Zorana Zornika, da bi podelil blagoslov dobrim ljudem, ki nam odprejo vrata in nas sprejmejo. Za to druženje je bila določena druga sobota v novem letu. Ko se je stemnilo se nas je na prvi postaji zbralo okrog dvajset in uvodni del s podelitvijo žegna se je zgodil blizu cerkve sv. Martina v Žapužah pri Alešu. Vsak udeleženec je prejel velik kozarec z gravuro o blagoslovu v letu 2018 in skupaj smo nazdravili. Tokrat je župnik blagoslovil samo na začetku nalepke z letnico ter lesene spominske obeske v obliki dilce na katerih so bili vžgani vsi podatki o dogodku. Obiskovalci so si po prigrizku in prvem požirku lahko ogledali še muzej kemičnih svinčnikov (10.000), ter se odpravili naprej. Harmoniko je tokrat raztegnil Tjaš, kandidat za žepovskega zeta pri Šemetovih. Župnik Zoran se je tukaj od nas poslovil a vesela družba je ponesla žegen na spominkih v naslednjih deset hramov.

Nadaljevali smo pri Kožmanih pri Jožetu in poskusili oškuržove zdravilne napitke. Naslednji Kožmanec nas je sprejel novopečeni osemdesetletnik Bogomir in narezal pršut. Obhod smo nadaljevali pri Ferjančičevih, kjer so viseli salami, kot kapniki v postojnski jami.

Sledil je sprehod k Brecljem do Stojana na ogled velikega obokanega hrama, kjer je močno dišalo po pečenih rebrcih iz prave krušne peči. Na vrsti je bil naslednji Brecelj in to Jože kjer je zanimiv najmanjši hram, ki ima vse kar imajo veliki: posodo, orodje, pripomočke in ... tudi vino.  Po opravljenih uradnih popisih in pokušini 'krodeginov'  je harmonikaš popeljal obiskovalce v hram sosedov. Sprejela sta nas Rado in Boris. V hramu kjer imajo med drugim tudi svoje vino je bil na mizi sir in ocvirki. Sledila je najvišja točka obiska pri Dragotu in nato še k Markotu v gornjo vas. Nadaljevali smo še pri Martinu, kjer so se sušile pancete po posebnem postopku. Tudi tu smo opravili potrebne formalnosti ter spotoma vzeli nekaj iz dilce. Zadnja postaja je že po tradiciji pri Evgenu v starem Stibilovem mlinu na novi domačiji 'Pri Bumasu'. Tu, na zaključku, se je tudi zaplesalo.

V celotnem obhodu je sodelovalo preko 70 domačinov ter nekaj gostov, ki so bili na koncu dobre volje in predlagali tudi kako podobno povorko za prihajajočega pusta.

Oglejte si tudi