Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Konec novembra odstranili nevarni lipi v »Napoleonovem« drevoredu

Kolektor CPG d.o.o. - koncesionar, ki upravlja s cesto R2-409, je Občino Logatec, Zavod RS za varstvo narave in Zavod za varstvo kulturne dediščine v drugi polovici oktobra 2018 obvestil o izredno slabem stanju dveh lip v »Napoleonovem« drevoredu. Da sta lipi dotrajani in posledično ogrožata varnost udeležencev v prometu, sta po strokovnem ogledu ugotovila predstavnika obeh pristojnih zavodov. Na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave so zabeležili, da se z vsemi znanimi arborističnimi metodami tema dvema drevesoma ne da več povrniti zdravja. Z Zavoda za varstvo kulturne dediščine so poslali enake ugotovitve z navodilom, da je potrebno drevesi odstraniti ter ju nadomestiti z mladimi.

28. novembra 2018 so predstavniki javnega zavoda Arboretum Volčji Potok v sodelovanju s koncesionarjem za upravljanje dotične ceste vzpostavili nekaj minutni cestni zapori ter lipi posekali in odstranili. V prihodnje bo potrebno odstraniti še panja in ju nadomestiti z mladima drevesoma. Odstranjevanje panjev bo potekalo dlje časa, in predvidoma na način razgradnje panjev, saj bi z mehansko odstranitvijo tvegali poškodovanje ceste.

Ne bosta pa mladi lipi edini, ki bosta v doglednem času posajeni v območje »Napoleonovega« drevoreda. V drevoredu je po sanaciji lip zaradi žledu ostalo še 13 panjev, ki čakajo na razgradnjo in nadomestitev z novimi drevesi.   

V kakšnem stanju je »Napoleonov« drevored?

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave je 15. 6. 2018 opravil ogled stanja celotnega drevoreda. Ugotovljeno je bilo, da v drevoredu prevladujejo mlada drevesa (mladih 203, starih 71). 94 mladih dreves je na vzhodni strani, 109 na zahodni strani ceste. Vsa mlada drevesa imajo leseno varovalno ograjo. Starih dreves je 71, od tega 32 na vzhodni in 39 na zahodni strani drevoreda. Večina je v sprejemljivem stanju, nekaj pa jih je bilo v zelo slabem stanju in so potrebovale takojšnje ukrepanje (lipi, ki sta bili konec novembra odstranjeni). V prihodnje bo potrebno poskrbeti za redno pregledovanje dreves in njihovo vzdrževanje, saj je degradacija starih dreves precej hitra, mlajšim pa vzdrževanje ceste ni ravno pisano na »lubje oz. korenine«. Logaške zime z nihajočimi temperaturami in konkretno količino snega predstavljajo upravljalcem cest precejšen izziv pri zagotavljanju varnih cestnih razmer. Zato ne preseneča, da za enkraten posip 1,9 km cestišča vzdolž drevoreda porabijo 450 kg mešanice različnih soli in peska. Take količine mešanic soli pa seveda ne delujejo blagodejno na mlada drevesa, zato so predstavniki Kolektorja, Zavoda RS za varstvo narave, Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Občine Logatec pričeli s konkretnim iskanjem rešitev za zavarovanje lip. 

Zakaj navednice pri imenu »Napoleonov« drevored?

Logaški drevored je bil leta 1985 (dopolnjen oz. spremenjen 1987) zavarovan z Odlokom o razglasitvi drevoreda lip za spomenik oblikovane narave. Ker je takrat še veljal zakon, ki je združeval področji varstva naravnih vrednost in kulturne dediščine, je bil drevored zaščiten na obeh področjih hkrati. Skladno s pravilnikom, ki ureja določanje in varstvo naravnih vrednot je bil drevored vpisan pod številko 170 in nosi naziv Logatec – drevored. V registru kulturne dediščine pa ima drevored evidenčno številko 7936 in ime Logatec – Lipov drevored. V nobenem primeru uradnih evidenc ne nosi imena »Napoleonov drevored«. Po ustnem izročilu naj bi ga zasadili okoli leta 1805, in sicer v spomin na poroko med Napoleonom Bonapartejem in Marijo Luizo, hčerjo avstrijskega cesarja Franca II, zato je drevored svojčas nosil Luizino ime, čez čas pa se je med občani uveljavilo ime Napoleonov drevored.

Renata Gutnik, Višji svetovalec II, Občina Logatec

Foto: Vasja Dornik, univ. dipl. inž. gozd., Arboretum Volčji Potok

Oglejte si tudi