Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Državno priznanje projektu Starejši za starejše

Potem ko so prostovoljke in prostovoljci v projektu Starejši za starejše lani prejeli Zlati znak Občine Ajdovščina, so njihovo nesebično pomoč, humanost in solidarnost prepoznali tudi v državnem merilu. Predsednik Borut Pahor jim je danes v predsedniški palači slovesno izročil Priznanje na področju prostovoljstva za leto 2018.

Društvo upokojencev Ajdovščina je že vse od leta 2005 vključeno v državni socialnovarstveni program Starejši za starejše, katerega namen je izboljšati kakovost življenja starejših, ki želijo tretje življenjsko obdobje preživljati v svojem domačem okolju. Nosilec programa je Zveza društev upokojencev Slovenije, zanj je prejela nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2017.

Projekt Starejši za starejše, za višjo kakovost življenja doma, v občini Ajdovščina oblikuje 40 prostovoljk in prostovoljcev, ki v svoji okolici obiskujejo starejše od 69 let ter jim pomagajo pri vsakodnevnih opravkih, hkrati pa ugotavljajo potrebe po različnih pomočeh ter te informacije posredujejo različnim socialnovarstvenim in humanitarnim ustanovam.

Doslej so opravili že skoraj 11 tisoč obiskov na domu, za kar so potrebovali več kot 21.000 prostovoljnih ur, samo v lanskem letu se jih je nabralo 3.500. Njihovega obiska je bilo deležnih  87 % občanov, starejših od 69 let.

Program izvajajo vse dni v tednu in po skoraj vseh krajevnih skupnostih v občini, pa tudi  v mestu in v domu starejših občanov. Prostovoljci dajejo del sebe tistim, ki pomoč potrebujejo, s svojim nesebičnim delom marsikateremu polepšajo dan, svojega pa napolnijo z zadovoljstvom. Hkrati s svojim delovanjem dajejo pozitiven zgled ter krepijo humanost in solidarnost v družbi.

Priznanje sta iz rok Boruta Pahorja prevzela organizatorka projekta Irena Vidmar in predsednik DU Ajdovščina Maksimiljan Marc.

Oglejte si tudi