Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
21°C
JUTRI
33°C
20°C
Oceni objavo

Zlato priznanje za inovacijo podjetju Sartorius BIA Separations

  • Podjetje Sartorius BIA Separations iz Ajdovščine je prejelo zlato priznanje Severno Primorske gospodarske zbornice za najboljšo inovacijo v regiji in sicer za Alkalizator, instrument za kontinuirno celično lizo.

Alkalizator je plod izključno slovenskega znanja. Gre za inovacijo s svetovno razsežnostjo. Dr. Matevž Korenč, idejni avtor, promotor in koordinator projekta priznanje ocenjuje kot pomembno podporo znanosti. »Alkalizator je produkt slovenskega znanja, ki bo kot prvi na tem področju prodrl na celotno svetovno tržišče. Ponosni smo na inovacijo predvsem s stališča zdravja ljudi, saj Alkalizator omogoča časovno skrajšanje lize za 30 % glede na obstoječo tehnologijo na primerljivem velikostnem nivoju,« je ob prejemu priznanja poudaril dr. Korenč in izpostavil, da je bil produkt idejno in produktno razvit v rekordno hitrem času.
Inovatorji dr. Rok Sekirnik, dr. Urh Černigoj, dr. Matevž Korenč (vsi Sartorius BIA Separations d.o.o.) in mag. Matej Petrič (IntBas d.o.o.) so začeli z razvojem Alkalizatorja avgusta 2021, z decembrom 2023 se je že pričel uporabljati.

Za potrebe razvoja tega produkta je podjetje Intbas vzpostavilo novo proizvodnjo linijo ter tako zaposlilo novo osebje. Tudi v podjetju Sartorius BIA Separations se je ustanovil oddelek, ki se ukvarja s tehnološkim procesom ter marketingom in demonstracijo opreme, za kar je bilo tudi potrebno izšolati in zaposliti dodaten visoko usposobljen kader.

Oglejte si tudi