Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Žepovci po kulturnem prazniku na Sinji vrh

Vsakoletni 'zimski' pohod Žepovcev na Sinji vrh je potekal letos v pravih pomladnih razmerah. O kakem snegu ni bilo nobene sledi. Zvončki so prekrivali celoten Sinji vrh, po robu Gore pa so bile jase vse vijoličaste od žafrana. 

Pred Domom krajanov se nas je zbralo okrog 70. Kot po navadi je na začetku pred startom pohodnike pozdravil Jože Brecelj ter povedal nekaj navodil za pot. Z dvema kratkima postankoma smo prispeli do Zelenega Škola – žepovske postaje pod robom Gore. Jasno nebo in izredna vidljivost sta nas pritegnila, da smo na robu zavili po markirani stezi slovenske transverzale proti Predmeji. Pol ure hoda smo imeli mesto Ajdovščina ter bližnje vasi kot na krožniku, da bi lahko opazovali tudi ljudi med hišami. Na točki, kjer prehaja električni daljnovod preko roba smo zavil proti Vidmarjevi domačiji. Po dobrih treh urah hoda smo prispeli na višino 1001 m – na vrh. Postavili smo se okrog kamnitega križa – pod anteno in naredili sliko za spomin. Zaključek prvega dela pa je bil v gostišču Sinji vrh s kratkim kulturnim programom v spomin na Prešernov 8. februar. Slovenska himna z recitacijami ob zastavi je pritegnila pozornost osemdeset pohodnikov, ki smo dosegli cilj. Nova predsednica društva DEŠK Mimica Šeme je povabila k besedi žepovskega župana Zvonka Vidmarja ter župnika Zorana Zornika. 

Drugi del se je nadaljeval s prigrizkom ter pijačo v toplem okolju ter zvokih harmonike. Vsi ki smo bili prisotni ob ognjišču, ne bomo pozabili na Marka in Milana in na njun prispevek za dobro počutje. Milan Kovšca se je po dolgih letih opustitve igranja harmonike le odločil da ponovno raztegne meh. 

S soncem obsijana je nastala tudi skupinska slika pred vhodom. Zadovoljni smo se po drugi poti vrnili v dolino ter se zadržali še pred domom krajanov v Žapužah na krofih, ki jih je prispevala Krajevne skupnost. Harmonikar je na koncu popeljal skupino veseljakov še do kmetije 'pri Malnu', kjer so pričakali večer.

 

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi