Delavnice so bile kot vedno tudi letos zelo dobro obiskane. Zanimanja za nova znanja in izmenjavo izkušenj je bilo veliko, saj so delavnice privabile udeležence iz širše goriške, obalne in notranjsko kraške regije. Da so delavnice v Učnem centru Brje zelo dobre dokazuje tudi dejstvo, da so delavnico v mesecu novembru obiskali predstavniki ministrstev iz Bosne in Hercegovine, ki so prišli spoznat dobro prakso sodelovanja med Občino Ajdovščina in Ljudsko univerzo Ajdovščina.
Z zanimanjem so si ogledali prostore in pripomočke za kuhanje sokov in marmelade ter sušilnico za sadje, kjer smo jim predstavili sušenje celih kakijev, kakijev narezanih na rezine in krhlje. Sušili pa smo tudi jabolka, kivi in hruške. Po predstavitvi so lahko tudi vse suho sadje poskusili. Za dobrodošlico sem jim pripravila sadne rezine in marelično žganje v katerem sem namočila suhe 'budanjske' marelice. Žganje je zelo lepe barve in čudovitega okusa. Vsi so bili zelo navdušeni. Sadne rezine, ki sem jih pripravila iz petih vrst suhega sadja in indijskih oreščkov, so ocenili z oceno odlično in pravo 'energijsko bombo'.
Delavnice so brezplačne in jih bo Ljudska univerza Ajdovščina organizirala tudi v prihodnjem letu, zato vljudno vabljeni vsi, ki sadje sami že sušite, a imate težave, ker vam pri shranjevanju suho sadje plesni ali pa jih obiščejo molji. Sadje je dovolj suho, če izgubi 80 odstotkov vlage. Najbolj se ohrani v steklenih kozarcih ali celofan vrečkah, shranjeno v hladnem in temnem prostoru. Da vse to drži, so udeleženci lahko preverili, ko sem jim predstavila lanskoletno suho sadje in so ga lahko tudi poskusili. Sadje se zelo lepo ohrani, le okus in barva sta nekoliko spremenjeni. Na delavnicah boste lahko izvedeli, katere vrste sadja so najbolj primerne z sušenje, kako jih pripravimo za sušenje, kako jih sušimo in najbolj pomembno je, kako jih shranimo in kako ga lahko uporabimo.
Vera Kodrič