Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
31°C
21°C
JUTRI
33°C
18°C

V slogi je moč – Podružnična šola Lokavec

Da šola živi in diha s krajem, smo v preteklem šolskem letu pokazali učenci in učitelji lokavške podružnice. Z aktivnim sodelovanjem v različnih projektih smo z ljudmi delili in prejemali znanja, krepili pozitivne lastnosti, bogatili svoje izkušnje ter širili dobro voljo.

V mesecu oktobru smo v sodelovanju z društvom DOLI obeležili teden in dneve evropske kulturne dediščine. V sklopu tega projekta smo se sprehodili skozi staro vaško jedro Lokavca, obiskali kovaški muzej Mihaela Kuša, etnološki muzej Batičeva hiša, kovaško delavnico Del Fabro, se sprehodili do ostankov fužin ter se na kmetiji Černigoj seznanili z življenjem in delom naših prednikov.

Dan spomina na mrtve smo obeležili s komemoracijo na lokalnem pokopališču in ob spomeniku padlim borcem.

Svojo hvaležnost zdravstvenim delavcem po vsej Sloveniji smo izrazili ob novoletni glasbeni čestitki, ki smo jo opremili z videoposnetkom in rap spremljavo. Videoposnetek smo delili tudi na spletu.

V prazničnem decembru smo ob božično-novoletnih praznikih pisali pisma za starejše ter pisma pošiljali tudi v sklopu projekta 'Božičkova pošta', ki jo je izvajala Pošta Slovenija.

Mesec, v katerem obeležujemo smrt največjega slovenskega pesnika – Franceta Prešerna, smo zapečatili z deljenjem kulture po zaselkih Lokavca. Učenci smo program popestrili s pevskimi, plesnimi in glasbenimi točkami ter z deklamacijami lastnih poezij. Kultura so tudi običaji, zato smo našemljeni v pustne maske, veseli in radostni po Lokavcu preganjali zimo.

Solidarnost, srčnost in skrb za druge smo v mesecu marcu pokazali z zbiranjem sredstev za Ukrajino, ki so hitro napolnila vse kotičke šolskih hodnikov.

Maj je za našo šolo prav poseben mesec, saj 9. 5. praznujemo Dan šole. Letošnjo 130-letnico rojstva pisatelja in zdravnika Danila Lokarja smo učenci in učitelji lokavške podružnice obeležili s svojo stojnico na dobrodelnem dogodku Lokar kuha v Ajdovščini. Gostom smo pod sloganom 'Dober tek!' postregli z okusnimi jedmi ter jim ponudili tudi naše ročne izdelke, povezane s kulinariko.

Podporo lokalnim ponudnikom sadja in zelenjave smo izkazali s tiskanjem podob hrane na vreče za ajdovsko tržnico, ki je svojo prenovljeno podobo pokazala ob koncu meseca maja.

Otroški pevski zbor naše podružnice je na promocijskem koncertu ob izidu zbirk otroških pesmic s klavirsko spremljavo 'Mala žaba sredi mlake' ter 'Kaj bi le ptičica', avtorice Vlaste Lokar Lavrenčič, ponosno predstavil nekaj izbranih pesmi.

V začetku poletnega meseca junija smo prireditev 'Odprimo vrata pomladi', ki se je zaključila s podelitvijo priznanj Edmunda Čibeja, popestrili z glasbeno-plesno točko ter hudomušnim programom. Pridih preteklosti smo pričarali, ko smo bosi in v oblačilih iz preteklosti zaplesali ples z metlo. Gledalce smo nato nasmejali s kratkim humornim vložkom, ki smo ga publiki še dodatno približali z lokavškim narečjem.V tem mesecu smo tudi pokazali, da znamo združiti moči in pustili pomemben pečat v akcijah 'Pokloni zvezek' ter 'Deželak junak'.

Šolsko leto smo zaključili s prijetnim druženjem s starši. Druženje smo začeli s krajšo prireditvijo, kjer se je vsak razred predstavil z eno točko. Na koncu je sledil tudi kviz za bodoče petošolce ter simbolična predaja ključa. Celotna podružnica, vključno s starši, je prireditev zaključila s pesmijo 'Zgodba o prijateljstvu' ter glasbeno točko učiteljev ter kuharic. Svojo zgodbo prijateljstva smo nadaljevali do poznih večernih ur.

Za sodelovanje se želimo zahvaliti staršem, vsem krajanom, društvom in vsem, ki so nam na kakršenkoli način pomagali pri izpeljavi projektov, ki smo si jih zadali. Vsi skupaj ste pomagali ustvariti to šolsko leto tako polno in čarobno.

Hvala vsem in vsakemu posebej. V slogi je moč!

Učenci in učitelji Podružnice Lokavec

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi