Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Šturje z gosti

Na dan slovenske hrane, 19. 11. 2021, je na naši šoli zadišalo iz šolske kuhinje že navsezgodaj. Prijeten vonj je spremljal učence vse do mehurčkov, kjer so se zbrali in po opravljenem samotestiranju  začeli dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Zajtrk je bil sestavljen iz kruha, surovega masla, medu, mleka in jabolk. Vsa živila za TSZ so bila iz lokalnega okolja, kar so učenci tudi pohvalili.

Po zajtrku so se učencem preko platforme ZOOM pridružili gostje.

Devetošolci so imeli posebno čast, saj jih je preko zooma nagovoril župan Tadej Beočanin. Poudaril je, da je za odraščajoče otroke zelo pomemben krepak in zdrav zajtrk. Le tako bomo bolj pripravljeni na dnevne izzive ter se razvijali v mlade in zdrave osebe. V naši Vipavski dolini imamo odlične pogoje za zdravo in varno pridelavo hrane: rodovitno zemljo, čist zrak, veliko sonca in ozaveščene ljudi. Zato nam je svetoval, da posegamo po živilih slovenskega izvora, še bolje pa po živilih lokalnih pridelovalcev (zapis Ana Mlakar Furlan).

Osmošolci so po tradicionalnem slovenskem zajtrku gostili gospo Kristino Brovč Jelušič iz NIJZ OE Nova Gorica. Naše učence je prijazno nagovorila in spregovorila o pomenu zajtrka in zdrave prehrane nasploh. Zajtrk nam da potrebno energijo za ves dan, če se le da, naj ga popestri tudi kos sezonskega sadja. Pot od pridelovalca do odjemalca pa naj bo čim krajša (zapis Martina Makovec in Petra Rodman).

Učenci šestih in sedmih razredov so med zajtrkovanjem poslušali pripovedovanje gospe Nevenke Vidmar o tem, kaj so jedli včasih. Učiteljica Polona Mohorčič je ob tem zapisala: Učencem 7. c je bilo zanimivo dejstvo, da so vsak dan jedli kruh in pili kavo. Nekateri učenci so povedali, da so tudi sami pri babicah poskušali kavo iz proje. Bili pa so presenečeni nad dejstvom, da so včasih jedli salamo samo enkrat na teden. Moram še dodati, da so učenci pojedli prav vse, kar so dobili za zajtrk. Povedali so, da so jabolka zelo dobra.

Učenci četrtih in petih razredov ter njihove razredničarke z ravnateljico so 'v goste, na ekran' povabili gospoda Dušana Česna s Planine. Njegovo doživeto pripovedovanje o zajtrku v njegovem otroštvu nas je popeljalo v čas, ko so še pri vsaki domačiji pridelovali hrano čez vse leto. Sadovnjaki, polja, njive in vrtovi so bili polni dobrot in to je zelo pomembno, je poudaril gospod Dušan. Doma pridelana hrana je bolj zdrava, ekološka, pot od predelave do mize je kratka. S tem zagotavljamo svežino.

Po mleko je hodil k sosedovim in nemalokrat se mu je 'čutarica' prevrnila, pa ga je morala mama spet poslati ponj. Preko ekrana nam je pokazal 'pinjo' za izdelovanje masla in okrašen model, v katerega so dali maslo, da je dobilo obliko in rožni vzorec. Pri končnem izdelku smo vsi ostrmeli.

Jabolka so bila pri zajtrku vedno na mizi. Ker so kot vsi otroci zjutraj radi pospali in se je potem mudilo v šolo, so z njimi napolnili žepe in odhiteli. Sedaj vemo, da si je potrebno vzeti čas tudi za zajtrk in dobrote v miru pojesti (zapis Andreja Margon).

Učencem 1. triade se je po zajtrku preko ZOOM-a pridružila gospa Damjana Marc iz ZD Ajdovščina. Pogovarjali so se o zdravem zajtrku, ki naj vključuje tudi sadje kot bogat vir vitaminov. Prvi jutranji obrok da telesu energijo za učenje in igro. Skupaj so zapeli pesmico Na zdravje zdravju avtorice Jožice Randl Marc.

Tradicionalno slovensko kosilo

TSZ je v šolski kuhinji sledilo tudi tradicionalno kosilo. Sestavljali so ga jota iz kislega zelja, vipavski štruklji in sočni kaki.

Vonjave po joti pa so se prvič po šoli širile že par dni prej. In to z angleškim pridihom. V sredo, 17. 11. 2021, so učenci v okviru angleško-kulinaričnega krožka pod mentorstvom Ane Mlakar Furlan in Petre Ušaj pripravili to vipavsko značilno lokalno jed.

Učenci so naprej poiskali recept, kot so ga včasih pripravljale njihove 'pranone', ga prevedli v angleški jezik, nato pa iz nabavljenih sestavin pripravili 'cabbage soup'. Po končanem kuhanju so si z zvrhanim krožnikom jote napolnili še svoje želodčke.

Učenci so tako v enem samem zamahu osvojili tri cilje. Sami so skuhali jed, vadili so izražanje v tujem jeziku, hkrati pa so se ob tem imeli lepo.

Medpredmetno povezovanje je eden izmed načinov k ohranjanju lokalne prehranske kulture in morda tudi eden od načinov k predstavitvi le-te zunaj meja naše domovine Slovenije.

TSZ 2021 je presegel dimenzije zajtrka – povezal je oddelke - mehurčke, povezal je šolo z lokalno skupnostjo in s strokovnimi delavci. TSZ je opomnik, da bi dan slovenske hrane postal naš vsakdan - vsak dan lokalno, vsak dan zdravo in vsak dan kulturno uživanje hrane.

Jelka Sorta, vodja šolske prehrane na OŠ Šturje Ajdovščina

Oglejte si tudi