Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Cvetoča pomlad na Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina

Kot bi po dveh letih koronske megle tudi nad glasbeniki končno posijalo sonce! Učenci Glasbene šole Ajdovščina so dočakali priložnosti za nastopanje in tekmovanje ter z izjemnimi uspehi sebi in svojim mentorjem poplačali ves trud, zagnanost in iznajdljivost.

Da se v šoli letni časi vrtijo nekoliko drugače, je že znano. Sejemo in sadimo v jeseni, največ dela in truda pa vlagamo pozimi, ko v naravi vse počiva. Pomlad pa je le pomlad – ko zunaj zacvetijo prvi spomladanski cvetovi in zapojejo ptice, je tudi v glasbeni šoli vse cvetoče in žvrgoleče. Nastopi in koncerti se kar vrstijo, že od marca pa je tudi čas tekmovanj, čas, ko že pobiramo sadove svojega dela.

Letošnjega Tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije (TEMSIG) so se udeležili: pianistki iz razreda Ane Knez – Ajda Tratnik (srebrna plaketa) in Zora Furlan (zlata plaketa), saksofonistka Neža Polanc Golob (srebrna plaketa) iz razreda Larise Marjanović, flavtistka Karolina Šatej Bavčar (zlata plaketa) pod mentorstvom Jelene Pešić, flavtistka iz razreda Gašperja Dolgana Rebeka Koren, ki je prejela zlato plaketo in osvojila 2. nagrado, ter fagotista pod mentorstvom Marka Prijatelja – Gorazd Zadnikar (zlata plaketa) in Primož Furlan, ki je prejel zlato plaketo in 1. nagrado, za prejetih 100 točk pa tudi posebno nagrado.

Mednarodno tekmovanje PaMusFlow je potekalo v spletni obliki. Udeležili so se ga: Tim Verč in Tim Kobal (oba trobenta, mentor Andrej Kobal), Neža Polanc Golob (saksofon, mentorica Larisa Marjanović) – prejela je III. nagrado, Karolina Šatej Bavčar (flavta, učiteljica Jelena Pešić) – II. nagrada, ter flavtistki iz razreda Gašperja Dolgana – Gaja Stanič (III. nagrada) in Rebeka Koren (I. nagrada).

3. mednarodnega tekmovanja Celeia 2022 se je v aprilu udeležila Špela Troha (harmonika) pod mentorstvom Sabine Dmitrović Trifković in prejela srebrno plaketo.

1. slovenskega tekmovanja mladih violinistov v Ljubljani so se udeležile tri violinistke iz razreda Kristine Markovič: Klara von Rottenburg je prejela bronasto diplomo, Doroteja Rehar srebrno diplomo in 3. nagrado, Neža Zagorc pa bronasto diplomo in 3. nagrado.

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem in njihovim mentorjem, zahvala za prispevek k uspehu pa tudi korepetitorkam Ani Ašič, Ani Knez in Divni Jandrić.

Poleg razrednih, šolskih in tematskih nastopov, ko so se mladi glasbeniki končno predstavili živemu občinstvu, se je v aprilu in maju zvrstilo veliko predstavitvenih nastopov, s katerimi so bili v glasbeno šolo povabljeni novi učenci. Kandidati so pred prvomajskimi počitnicami lahko šolo tudi obiskali na dnevu odprtih vrat ter za lažjo odločitev poslušali, prijeli in preizkusili instrumente.

Širši javnosti sta bila tudi letos namenjena dva zaključna koncerta; prvi je bil v šolski dvorani, kjer so se predstavili solisti, trobilni kvartet, komorna skupina kitaristov ter kitarski orkester. Na drugem koncertu v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini pa sta poleg solistov sodelovala še harmonikarski in pihalni orkester.

Šolsko leto je bilo vse prej kot dolgočasno; tudi letos smo se šolali na daleč in na blizu, igrali smo z maskami in brez, občinstvo smo posedli pred računalnike in v dvorane. Vse je sicer mogoče in izvedljivo, a želimo si pristne stike, polne dvorane, skratka – živo glasbo. Vsem učencem veliko uspeha ob zaključku šolskega leta, nato pa sproščen poletni počitek, da bomo v jeseni začeli z novo setvijo!

Katarina Vidmar

Oglejte si tudi