Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Prvi posredovalci – ker je vsaka minuta izjemno pomembna

Ob nenadni hudi bolezni ali poškodbi je čas ključnega pomena in večkrat odloča o življenju in smrti. Ob srčnem zastoju se vsako minuto možnost preživetja zmanjša za 10 %. Če taki osebi ne pomagamo, bo v 10 minutah mrtva.

Od klica na številko 112 do prihoda reševalcev na kraj dogodka v povprečju preteče vsaj 10 minut. Možnost preživetja življenjsko ogrožene osebe je tako odvisna od ustreznih ukrepov takoj po srčnem zastoju; tj. pravilnega oživljanja, uporabe avtomatskega defibrilatorja (AED). Čas je odločilen dejavnik preživetja tudi pri možganski kapi, nezavesti, hudih krvavitvah in drugih težkih poškodbah.

V Sloveniji se že več let vzpostavlja mreža prvih posredovalcev. Prvi posredovalci so prostovoljci, ki praviloma niso zdravstveno izobraženi, se pa usposobijo po ustreznem programu in se po pridobitvi licence odzovejo na poziv dispečerske službe zdravstva (številka 112) ter odidejo na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči. Še posebej na težko dostopnih ali oddaljenih krajih je njihova pomoč neprecenljiva. Njihova prednost je zagotovo ta, da se večkrat že nahajajo v kraju nenadno obolelega ali poškodovanega in zato lahko hitro ukrepajo ter s tem mogoče rešijo tudi življenje.

V Zdravstvenem domu Ajdovščina smo se odločili, da zopet aktivno pristopimo k projektu izobraževanja prvih posredovalcev za občini Ajdovščina in Vipava. V letu 2023 bomo tako zopet organizirali dvodnevni tečaj usposabljanja prvih posredovalcev ter tudi obnovitvene tečaje. Udeleženci bodo po končanem tečaju in pisnem ter praktičnem preverjanju znanja pridobili licenco, ki bo veljala eno leto, za ohranjanje licence se bodo lahko udeleževali krajših obnovitvenih tečajev.

Uspeh projekta lahko zagotovimo le s tem, da se k sodelovanju prijavi čim večje število občank in občanov. Pomagati svojemu sokrajanu, katerega življenje je v tistem trenutku odvisno od hitrih in pravilnih ukrepov, je neprecenljivo. Zato vljudno vabljeni vsi, ki ste starejši od 18 let in bi bili pripravljeni postati PRVI POSREDOVALCI za občini Ajdovščina in Vipava, da se najkasneje do 28. februarja prijavite:

·      elektronsko na e-naslovprviposredovalci@zd-ajdovscina.si ali

·      pisno na naslov Zdravstveni dom Ajdovščina, Tovarniška cesta 3, 5270 Ajdovščina, s pripisom: Za prve posredovalce.

V sporočilu nam posredujete svoje podatke: ime in priimek, naslov, številko mobilnega telefona in e-naslov.

Najlepše vabljeni v vrste prvih posredovalcev!

Ekipa Službe nujne medicinske pomoči

Zdravstveni dom Ajdovščina

 

Oglejte si tudi