Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

30 let Karitas v naši sredi

V soboto, 5. septembra, smo sodelavci Karitas, skupaj s škofom Jurijem, v koprski stolnici praznovali 30-letnico ustanovitve Škofijske karitas Koper. Praznovanje je bilo primerno korona času, čeprav nič manj prisrčno. Pred 30-imi leti, ko je tedanji škof Metod ustanovil Karitas, je bila to le črka na papirju in prav ta črka je bila potrebna, da so smeli verniki združiti v tisoč in več karitativnih sodelavcev, ki želijo svojo vero udejaniti v služenju bratom in sestram v potrebi.

Višek praznovanje je bila podelitev zahval dekanijskim in območnim Karitas, tudi Karitas vipavske dekanije, vendar to pustimo za kdaj drugič, za našo sredino sta pomembni dve sodelavki, ki sta med enajstimi iz celotne škofije prejeli priznanje in sta zaznamovali začetke delovanja v mreži Karitas in še danes vztrajata pri svoji odločitvi služenju ljudem v stiski. Zato čestitke in dobre želje Hermini Radinja, ki teden za tednom v Centru karitas v Ajdovščini prisluhne ljudem v stiski, in Ivici Vidmar, ki na Gori budno spremlja stiske, dela s starejšimi in mladimi.

Vse je dopolnil recital, ki sta ga s pesmijo in lepo besedo pričarala Jože Bartolj, urednik za kulturo na Radiu Ognjišče, in Tjaša Fajdiga, študentka na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. 

O programih, ki so zaznamovali ta tri desetletja drugič, zato le podatek, ki se za našo dekanijo da izraziti v številkah:

Karitas je prisotna v vseh župnijah z več kot 200 stalnimi in še enkrat toliko občasnimi prostovoljci, ki v povprečju opravijo 30.000 prostovoljnih ur letno.

V letih 1990 – 2020 je bilo z darovanjem časa in spremljanjem ljudi v težavah v naši sredini razdeljene milijon in pol kg hrane (1.420 ton). V povprečju je letno prejemalo pomoč 1.200 oseb.

Tudi jesen zaznamuje korona čas, zato obvestilo:

Za materialno in finančno pomoč je potrebno upoštevati vse preventivne ukrepe. Priporočamo stike v skladu z naročanjem ter po telefonu ali e-pošti. Prav tako bo potrebno sprotno prilagajanje v programu Popoldan na cesti - učna pomoč v živo ali na daljavo.

Rabljenih oblačil še vedno ne sprejemamo, ker jih je več kot dovolj in v polnosti zadostimo povpraševanju. Lepo prosimo: ne puščajte pred vrati, ker ni spoštljivo niti kulturno. 

21. 10. bo pred Centrom karitas tržnica za Boglonaj, kjer si bo lahko vsak izbral zimska oblačila, kakšno dobro knjigo in še kaj. 

Jožica Ličen

Oglejte si tudi