Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Planine nas združujejo

Prijateljstvo ajdovskih in bosanskih planincev je dolgo že 20 let. Začelo se je, tako rekoč, slučajno, je napisal v knjigi, ki so jo izdali ajdovski planinci ob 20-letnici prijateljstva, idejni vodja Ivo Brecelj. Prva vez je bil Dobro, ki je Ivu izrazil željo bosanskih planincev, da bi sodelovali z ajdovskim planinskim društvom. To je res vzelo pod okrilje sklenjeno prijateljstvo in jo hranilo tri leta. Med tem časom so domači planinci praznovali stoletnico na Čavnu. Tudi bosanski prijatelji so bili z njimi. Predsednik ajdovskega planinskega društva je z bosanskim prijateljem posadil pred kočo lipo, ki raste in se krepi s planinskim prijateljstvom.

Leto za letom so se menjavali obiski planincev; eno leto v Bosno, drugo leto so prišli bosanski planinci v Slovenijo. Na obeh obiskih se je zgodilo veliko zanimivih dogodkov. Planinci so obiskali številne hribe, občudovali mnoge lepote in utrjevali vezi.

Zaradi epidemije se je za trenutek ustavil ta klopčič, nikoli pa se ni pretrgal. Ob koncu prejšnjega tedna so ajdovski planinci gostili bosanske prijatelje v Ajdovščini. Te vezi zdaj pletejo v okviru Društva Gora, ki jim stoji ob strani, jim pomaga in podpira. Tudi tokrat so si ogledali nekatere naše naravne znamenitosti, še več, presenečeni so bili nad razvojem Ajdovščine in okolice.

V soboto, 18. 6. 2022, so se zbrali v Dvorani Krajevne skupnosti. Pripravili so krajši program, v katerem sta sodelovala dva Zdravka, eden je pel, drugi je igral na harmoniko. Topel glas opernega pevca Zdravka Pergarja je polnil dvorano in razveseljeval poslušalce.

Goste je pozdravil podžupan Mitja Tripković in predstavnik sponzorjev, brez katerih ne bi bilo 20-letnega sodelovanja, gospod Aleksander Lemut.

Člani prijateljstva so se zahvalili vsem, ki so jih podprli. Podarili so jim majice, knjižico 20-letnega druženja in sladko kapljico iz naše doline. Tudi bosanski gostje niso prišli praznih rok. Temnozelene majice z napisi so potrjevale, da so se na obisk že dolgo pripravljali.

Zahvala je veljala tudi planincem, ki so bili ob rojstvu tega prijateljstva, med njimi je bil tudi gospod Anton Bavčar.

Druženje se je veselo zaključilo z obljubo, da se srečajo prihodnje leto v Bosni.

Spomin na planinske prijatelje, ki jih ni več med njimi, je še poglobil vezi prijateljstva in obogatil srečanje.

Irena Šinkovec

 

 

Oglejte si tudi