Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
17°C
9°C
JUTRI
19°C
13°C

Še o reliefu v Beli

Kamnoseki Društva Most so na cesti s Sanabora proti Podkraju ustvarili zanimiv relief - mural, ki ga v takšni obliki in obsegu redkokje najdemo. Kamnito steno, ki je mejnik med občino Ajdovščina in občino Vipava, so kiparsko oblikovali z motivom konjske vprege.

Od ceste Vrhpolje – Col se po par kilometrih cesta odcepi proti Sanaboru, po dolini potoka Bela in naprej proti Beli in Podkraju. Idilična lokalna cesta, ki poteka večinoma v senci gozda, nas pripelje k zanimivi, okrog 8 m visoki in 10 m dolgi kamniti steni. Domiselni kamnoseki iz Društva Most, ki domujejo v Mančah, so prav to steno izbrali za izdelavo nizkega reliefa z motivom konjske vprege, ki pelje hlodovino iz gozda. Steno so kiparsko oblikovali tako, da so podobe deloma spojene s podlago oziroma ozadjem, deloma pa izstopajo iz nje. Tovrstni nizek relief, v velikosti 6 x 2 metra, je prvi v Sloveniji. Osnova zanj se je porodila iz slike Bojana Kovača, za računalniško obdelavo in prenos na steno je poskrbel Matej Štrancar, strokovno je svetoval kipar Jure Smole, profesor z Likovne akademije v Ljubljani. Društvo Doli, sekcija Lokavški furmani, so dodali strokovno plat glede podobe in oblike dela. Z deli so pričeli v letu 2016, do potankosti ga nameravajo zaključiti še pred zimo. Relief, ki tako simbolno povezuje dve občini, bo zanimiva in markantna turistična znamenitost za kolesarje in druge mimoidoče, ki bodo v dolini Bele iskali oddih. Ob zaključevanju izdelave reliefa je profesor in akademski kipar Jurij Smole podal oceno večletnega dela kamnosekov na tem spomeniku: 

»Ena od nenavadnih zgodb kamnosekov iz Manč se bliža vrhuncu. Pred leti smo se spoznali pri naših zamejskih prijateljih v Štandrežu. To se je  zgodilo zaradi kamna, ki je od takrat še vedno rdeča nit našega druženja, modrovanj in akcij.

Ob izteku njihove akcije v dolini Bele v zaledju Vipave je primerno, da o njihovem delu kot  strokovni svetovalec v ozadju, zapišem nekaj misli in predvsem pohvalnih besed. Člani skupine so pred leti našli lokacijo ob cesti skozi Belo, ki sedaj nudi nenavaden prizor: v živo skalo so vklesali zelo velik mural – sliko - relief s prizorom, ki je iz teh krajev že zdavnaj izginil. Relief predstavlja prevoz (furmanstvo) lesa, ki je iz prepišnih gozdov Nanosa potoval v Furlanijo, Benetke in Trst. Prizor, ki ga starejši še pomnijo, je sedaj za zmeraj zamrznjen v natančni risbi in finem nizkem reliefu skale, ki pada v Belo.

Delo, ki v resnici presega zmožnosti vsakega sodelujočega, je ravno zaradi svoje težavnosti, podžigalo vztrajnost in trmo članov tega kamnoseškega društva. Z velikim entuziazmom in močno voljo, so izklesali relief veličastnih dimenzij. Zelo kvalitetno opravljeno delo jih bo proslavljalo še dolgo v času, prav tako furmane, ki so s to reliefno sliko na kamnit način še vedno prisotni. Dolina Bele, Sanabor, okoliške vasi, Vipava in širše Ajdovščina, so z dokončanjem tega reliefa dobili nenadomestljiv spomenik, ki postaja en od biserov Vipavskega, vreden obiska, ogleda in postanka.

S tem spomenikom je regija z mikromikro vložkom pridobila atraktor z velikim turističnim – posledično gospodarskim in kulturnim potencialom. Upam, da bo delo kot tako prepoznano, uvrščeno v kulturno in turistično reklamiranje in primerno vzdrževano. Pozitivna zgodba je zgled, ki močno vleče. Kot profesor UL ALUO in kot kipar, namenjam vsem sodelujočim – GLOBOK POKLON! Naj še dolgo vihtijo macole!«

Doc. mag. Jurij Smole, akademski kipar

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi