Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
16°C
JUTRI
28°C
16°C
Oceni objavo

S Planinskim društvom Ajdovščina na tromejo

Ducat planincev se nas je 12. marca podalo iz Ajdovščine proti Ratečam. Pod vodstvom vodnikov Gorazda in Stojana je iz Rateč sledil vzpon na 1508 m visoko Peč oz. Tromejo, kjer je stičišče treh držav - Slovenije, Avstrije in Italije.

Iz Rateč smo nadaljevali po poti mimo travnikov, ki so včasih služili oz. tudi danes še služijo pašnikom. Nekatera pobočja pa še vedno tudi kosijo. Med potjo so postavljene tudi informacijske table, preko katerih se lahko poučiš o različnih zanimivostih tega področja. Pot nas je nekaj časa vodila po makadamski cesti vse do križišča, kjer se levo odcepi pot proti Tromeji. Vzpon smo izvedli po strmi poti, kjer smo bili med hojo in predvsem pod vrhom deležni snežne odeje. Strma pot je speljana v ključih do vrha, našteli smo jih kar 34.

Med hojo smo občudovali Julijce (Škrlatica, Jalovec, Mojstrovke …), višje sem nam je pogled odprl tudi proti Montažu in Višu. Ves čas pa smo se spogledovali s Planico in smučiščem Podkoren.

Na vrhu smo naredili odmor za malico in si ogledali, kakšen razgled nam nudi posamezna država. Spust v dolino smo izvedli kar po cesti, ki je še precej zasnežena.

Na poti domov smo si ogledali še izvir Save Dolinke – Zelenci in na enem od počivališč v bližini Mojstrane poskusili še dobrote, ki jih je pripravil Stojan.

Gorazd Lapanja, Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi