Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Obnovljeni kal – edina zaloga površinske vode na malogorski planoti

Dober mesec dni potem, ko so upokojenci – člani PS Kamnje po uspešno izvedeni delovni akciji pri koči na Mali gori še malo posedeli pri mizah in iskali ideje, kako urediti nekdanji kal, kjer so nekoč v času košnje napajali vole, lahko v veliki kotanji nekdanjega kala uzremo majhno jezerce.

Zamisel je naletela na plodna tla. Stekle so priprave. Pozanimali so se o načinu gradnje – rekonstrukcije nekdanjih kalov in ob upoštevanju nasvetov pristopili k delu. Najprej so očistili dno kotanje, jo zatesnili in obložili s skrlami. Okrog so napravili še kamniti zid, ki bo varoval, da se zemlja s površine ne bo izpirala v kotanjo kala. Celotno območje kala so obdali z lepo izdelano leseno ograjo. Da je bilo delo opravljeno, so bili potrebni trije dnevi prostovoljnega dela požrtvovalnih članov planinske sekcije Kamnje.
Ker je bil kal in območje okrog njega pomembno v času košnje, se ga je oprijelo ledinsko ime 'Pr kali'. Tu so se odvijale zadnje priprave na prevoz sena v dolino. Seno, ki so ga s planote Male gore zaradi slabe poti dvakrat pripeljali do kala, so tu naložili na posebno prirejen voz, ki je imel spredaj kolesa, zadaj pa sani in so ga imenovali 'wlake'. Z volmi so voz po strmi poti pod stenami Črne peči odvlekli v dolino.
Spomin na to dogajanje je bil članom planinske sekcije izziv, hkrati pa tudi obveza, da ta košček Male gore uredijo in predstavijo obiskovalcem ter ga tako ohranijo živega v zgodbi o košnji na Mali gori.
Čeprav se v kalu ne bo več napajala živina, bo to edina zaloga površinske vode na malogorski planoti.

J. V.

Oglejte si tudi