Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Lična hiša po 19. letih zapira svoja vrata na Prešernovi 7a v Ajdovščini

19.septembra leta 2003 sva polna optimizma in ustvarjalnega zagona odprla najeti prostor, ki sva ga spremenila v umetniško galerijo in atelje. Hiši sva dala preprosto in lepo slovensko ime, ki se sklada z najinim priimkom. Ličen – Lična hiša. Že ob odprtju galerije nas je obiskalo veliko domačinov in prijateljev, ki so se z nama veselili novega kulturnega hrama in nama zaželeli srečo.

Še isto leto sva ustanovila Kulturno in izobraževalno društvo Lična hiša, kjer sva skupaj s člani načrtovala razstave in kulturno umetniška izobraževanja za vse generacije. Načrt razstav sva oblikovala tako, da sva vsako leto povabila k razstavljanju umetnike iz različnih likovnih področij. Naše razstave so tako pokrivale slikarstvo, ilustracijo, grafiko, oblikovanje, kiparstvo, fotografijo, keramiko in tekstilno oblikovanje. Poleg slovenskih umetnikov smo povabili vsaj enega tujega umetnika, ki se je s svojimi deli predstavil širšemu občinstvu. Imeli smo zelo dobro obiskane razstave in kulturne dogodke kar nekaj let. Potem nas je doletela kriza.

Po skoraj desetih letih delovanja, od leta 2011 do 2013 nas je, kot veliko drugih, doletela gospodarska kriza. Soočala sva se s finančno krizo, ki je ni bilo videti konca, pa vendar sva s pomočjo najinih družin preživela in galerija je ostala odprta. Ko smo si ravno malo opomogli, so pred Lično hišo skopali jamo, pred naša vrata so se naselili arheologi, ki so skoraj dve leti iskali rimske ostanke. Primorani smo bili odstopiti prostor pred vhodom v galerijo, ki nam je večkrat služil za prizorišče izvajanja dogodkov. Tudi to sva preživela. In spet nas je obiskovalo več ljudi, tudi prodajna galerija je imela dobre čase. V začetku leta 2020 pa nas je vse presenetila korona. Vse je bilo zaprto in ta čas sva dobro izkoristila za ustvarjanje novih likovnih del ter načrtovala nove projekte. Še vedno sva bila polna optimizma in prepričana, da nama nič ne more pokvariti razpoloženja. V tem času se je pokazalo, da je najin najeti prostor potreben obnove strehe, ki je zamakala eno od sten v galeriji, prav tako bi bilo potrebno zamenjati okna v galeriji in izložbena okna. Lastnik hiše žal ni imel interesa, da bi vlagal v popravilo. Čeprav sva bila ves čas zainteresirana, da bi to hišo kupila, se z lastnikom nikakor nismo uskladili, saj je vojno v Ukrajini iskoristil za občutno povišanje cene nepremičnine.

Tako nama ni ostalo drugega, kot sprejeti odločitev, da po 19. letih zapustiva ta čudoviti prostor, na katerega sva se v tem času pošteno navezala. Takega preobrata nisva pričakovala, vendar sva prepričana, da je najina odločitev prava. Zaključujemo tudi z društvom Lična hiša in tako tudi z razstavnim programom, vendar Lična hiša, ki je postala najina umetniška blagovna znamka ostaja z nama. Hvaležna sva za vse  zveste obiskovalce, kupce in podpornike umetnosti. Hvaležna sva tudi Ministrstvu za kulturo, še posebej pa Občini Ajdovščina, ki je vsa leta finančno podpirala naše društvo in s tem kulturne projekte in razstave. Nazaj se ozirava z lepimi spomini na vse krasne razstave , umetnike, ki sva jih spoznala, in vse obiskovalce, ki so prihajali na dogodke. Lepo nam je bilo.

Sedaj zreva v prihodnost z upanjem, da v novem prostoru, ki bo precej manjši in namenjen le prodajni galeriji in uokvirjanju slik, ustvariva prijetno vzdušje, da naju bodo še vedno obiskovali zvesti kupci in vsi tisti, ki jih zanima nakup umetnin. Seliva se namreč v neposredno bližino Lokarjeve galerije na Prešernovi ulici.

V petek 16. decembra od 18h dalje, pa vse, ki se želite skupaj z nama posloviti od galerije in društva Lična hiša, lepo vabiva, da se nam pridružite na praznovanju z Mlinotestovo torto, kuhanim vinom, veselo glasbo in prijetnim druženjem.

Polona Kunaver Ličen in David LIčen

Oglejte si tudi