Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Praznik na Čavnu

Vsako leto ajdovski planinci, prvo avgustovsko nedeljo, usmerimo korak proti Čavnu, simbolu našega planinskega življenja. Letni pohod, 29. po vrsti, je bil dobro obiskan. Prišli so planinci od blizu in daleč. Prihajali so iz različnih smeri, na različne načine in cel dan. Pot je spremljal vonj ciklam, ki naj bi po ljudskem izročilu napovedovale jesen. Jutro so zameglili oblaki, ki sta jih sever in burja gnala po nebu, potem pa je sonce, dvignilo se je izza Javornikov, umirilo ozračje in … svetloba, lepota, veselje in smeh.

Ob 11. uri, kot navadno, je bil krajši kulturni program in nagovor novega predsednike PDA Deana Černilogarja. Torej v 120. leto stopa Planinsko društvo Ajdovščina pod novo taktirko. Upamo in želimo, da bi bila uspešna za društvo in dobra za planince.

Predsednik je v svojem govoru povedal, da je društvo uspešno, da deluje dobro, saj ima skoraj 500 članov; v primerjavi z drugimi, ki tarnajo, da upada število članstva, je naše društvo bogatejše, kajti število članstva se povečuje.

Predstavil je novega oskrbnika koče na Čavnu, ki se trudi, da bi nam bilo na vrhu lepo postreženo. Omenil je investicije, ki so bile v zadnjem letu opravljene zlasti v kuhinji v koči. Ta je zasijala v moderni novi opremi. Koča je v nedeljo dihala urejena in pospravljena v notranjosti in okrog nje.

Predsednik je pohvalil delo vseh sekcij PD, kajti v življenju društva se vidi in občuti prizadevanje vseh njegovih članov.

V bogatem življenju društva živijo korenine članov iz preteklosti, zato je že v navadi, da peljemo starejše člane na Čaven in jim postrežemo s planinsko malico.

V 120-letnih koreninah se pretaka sok planincev, ki so še med nami, in tistih, ki so se že poslovili, zato velja zahvala in blag spomin na preteklost in zgodovino planinstva v naši občini.

V poskočnih zvokih glasbe, ki se je glasila v nedeljo na Čavnu, se je slišala tudi obljuba, da se srečamo na Čavnu ob letu osorej, ko bomo igrali ob 120. rojstnem dnevu našega društva. Vabilo že velja.

Irena Šinkovec

Zahvala

Zahvaljujem se članom UO PD Ajdovščina v imenu starejših planink in planincev, ki nam ni več dano povzpeti se po zaželeni in tisočkrat prehojeni poti na Čaven.

S hvaležnostjo se zahvaljujem za osvojeno idejo, ki je med člani UO vzniknila že pred leti in bila tudi realizirana, da nam organizirajo brezplačen prevoz s kombijem na Čaven.

Hvala za veselje, ki smo ga doživeli na prvo avgustovsko, praznično, nedeljo na Čavnu. Bilo nam je lepo.

Hvala.

Cvetka Ergaver v imenu starejših planink in planincev


Oglejte si tudi