Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Skupna medobčinska uprava

Občina Ajdovščina bo z novim letom z Mestno občino Nova Gorica in Občino Brda del nove medobčinske uprave. Odlok o njeni ustanovitvi so v drugem branju sprejeli na izredni seji v ponedeljek, 9. decembra v Vili Vipolže. Občine so skupno upravo ustanovile za opravljanje nalog občinskega inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, pravne službe in notranje revizije.
 

Po izstopu Občine Ajdovščina iz Medobčinske uprave občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica, Vipava in Ajdovščina so svetniki vseh treh občin razpravljali o ustanovitvi nove medobčinske uprave. Briška in novogoriška občina sta s skupno medobčinsko upravo sicer povezani že od marca 2012. Z novim letom se jima formalno pridružuje še Ajdovščina. Občine bodo v skupni medobčinski upravi v prvi fazi izvajale redarsko in inšpekcijsko službo na območju vseh treh občin z veliko bolj prilagodljivim urnikom. Do konca leta 2020 se predvideva še izvajanje nalog službe notranje revizije in pravne službe. Kot je prepričan župan Tadej Beočanin, bo ta korak za našo občino izrednega pomena: »Doslej nismo imeli strokovnjakov za ta področja oziroma smo za te namene najemali druge, zunanje izvajalce.« 

V skupno medobčinsko upravo bodo prešli zaposleni inšpektorji in redarji iz obstoječih služb, o dodatnih zaposlenih dogovori še potekajo. Občina Ajdovščina bo v skupno upravo prezaposlila enega inšpektorja in enega redarja. Kot je dejala  direktorica občinske uprave Mojca Remškar Planinc, bo kvaliteta storitev z novo medobčinsko upravo višja, stroški pa nižji, saj bo občina deležna višjega sofinanciranja države.

Občina Ajdovščina z Mestno občino Nova Gorica že izvaja skupen Javni zavod za turizem in z njo v sodelovanju z ustanoviteljico Občino Renče – Vogrsko soustvarja  destinacijsko znamko Vipavska dolina. Na novoustanovljeni organ medobčinske uprave bo v svoji funkcionalnosti Vipavsko dolino povezal še z Brdi. 

Oglejte si tudi