Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
12°C
JUTRI
27°C
16°C
Oceni objavo

Praznovanje sv. Florijana na Sveti Gori

Člani prostovoljnih gasilskih društev Severnoprimorske regije smo se 11. maja že šestnajstič zbrali na Sveti Gori. Tudi tokrat smo v mogočno baziliko Svetogorske Kraljice prihiteli, da počastimo svojega zavetnika in priprošnjika sv. Florijana. Čeprav goduje 4. maja, smo se za tedenski zamik praznovanja odločili, ker večina gasilcev Florijanov god praznuje v svojih farah oz. v domačem okolju.

Tudi letos se je praznovanja udeležilo lepo število gasilskih društev, med drugimi iz gasilske zveze Ajdovščina društva Col, Selo in Šmarje, iz gasilske zveze Vipava pa društva Podnanos, Vrhpolje in Vipava.

Na povabilo Jožeta Dakskoblerja, predsednika Severnoprimorske regije, pa sta nas ponovno obiskala tudi prijatelja gasilca iz Beljaka v Avstriji in sicer komandant gasilcev Andreas Stroitz in njegov namestnik Horsti Müler. Lahko rečemo, da svetogorske Florijanove maše pridobivajo tudi mednaroden pomen.

Letošnji ešalon stodesetih uniformiranih gasilk in gasilcev, na čelu katerega je korakalo 16 praporščakov, je v svetogorsko baziliko vodil poveljnik Gasilske zveze Ajdovščina Sergej Škrlj. Med praporščaki je bil tudi praporščak iz PGD Studeno v starodavni gasilski opremi, ki je nosil bandero s podobo sv. Florijana.

Mašno daritev je tudi tokrat daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak, ob somaševanju Milana Preglja, vojaškega kurata in tudi zvestega gasilca, patra Benedikta Emberšiča, Cvetka Valiča, duhovnika župnije Kromberk -Vogrsko, Tomaža Kodriča iz župnije Podnanos in Blaža Lapanje, škofovega tajnika.

Škof je v pridigi poudaril pomen in občudovanje gasilske organizacije, ki vključuje v svoje vrste kogarkoli, ne glede na pripadnost, prepričanje, izobrazbo ali starost in kjer ni uveljavljanja lastnega ega ampak pripravljenost človeku v stiski brezpogojno priskočiti na pomoč.

Lep zgled imamo gasilci v svojem vzorniku in zavetniku sv. Florijanu, ki je davnega leta 304, kljub tveganju lastnega življenja takoj odhitel k svojim zaprtim vojakom, da bi jih bodril v vztrajnosti. Toda tudi njega so zaprli, grozovito mučili in nato porinili z navezanim mlinskim kamnom okrog vratu v reko. Več o sv. Florijanu in čaščenju svetnika v naši domovini si lahko preberete v knjigi 'Zgodba o sv. Florijanu' avtorja gasilskega častnika Viktorja Kavčiča.

Pri mašni daritvi smo gasilci dejavno sodelovali, predvsem pa smo prosili za stanovitnost, pogum in pomoč pri izvrševanju plemenitega dela in se v molitvi spomnili naših gasilcev, ki so se že preselili v večnost. Svetogorski Kraljici smo se priporočili, da bi nas vedno in povsod varovala in s svojo materinsko roko vodila pri našem včasih tudi zelo nevarnem delu. 

Mašno daritev je z ubranim petjem popestril moški pevski zbor Razpotje s Cola pod taktirko Martine Peljhan. Na orglah jih je spremljala Ana Trošt.

Ivan Škvarč

   

 


Oglejte si tudi