Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Hitro čas beži – kulturnega hrama v Ajdovščini pa še ni

Amaterska kulturna društva, ki jih je v občini Ajdovščina veliko, že več kot 15 let na svojstven način sporočajo, da je bilo rušenje kulturnega doma 'Na Dapsu' velika napaka, saj bi kljub dodelitvi prostora trgovskemu sistemu Lidl še vedno, prav tam, lahko stal, verjamemo da, obnovljen kulturni dom, dovolj dober za potrebe kulturnega dogajanja v občini. Tako pa je upanja, da se bo morda kdaj še našlo zadostna finančna sredstva za gradnjo novega kulturnega hrama v občini vsako leto manj.

V začetku je srečanje, na katerem smo protestirali in opozarjali na pomanjkanje kulturnega doma v občini, potekalo v Ajdovščini, kasneje pa smo se s prireditvijo selili po drugih krajevnih skupnostih v občini in tako predstavili delovanje amaterskih kulturnih društev. Povsod je bila prireditev lepo sprejeta in lahko rečem, da se društva kar sama ponudijo  za organizacijo srečanja v svoji krajevni skupnosti. Po kar nekaj letih se je prireditev 'Pod modrim nebom' letos (5. junija) zopet vrnila v Ajdovščino. Srečanje v organizaciji Zveze kulturni društev Ajdovščina, Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel in Krajevne skupnosti Ajdovščina je potekalo na dvorišču Doma krajanov. V prijetnem ambientu, pod cvetočimi lipami se je zbralo res lepo število poslušalcev, pa tudi nastopajočih je bilo veliko, saj se je srečanja udeležilo in tako izrazilo podporo potrebi bo kulturnem hramu kar dvanajst pevskih zborov, dramska skupina , tamburaši in amaterski ustvarjalci umetniških izdelkov iz gline. Srečanja so se udeležili: MoPZ Srečko Kosovel Ajdovščina, MoPZ Vinograd Vrtovin, MoPZ Janez Svetokriški Vipavski Križ, ŽePZ Večernica društva upokojencev, Dramsko pevska skupina Zarja društva upokojencev, Ženska vokalna skupina Grlica Budanje, Moška vokalna skupina Šumljak Budanje, Oktet Sotočje Selo, Tamburaški orkester Danica Dobravlje, Oktet Castrum Ajdovščina in nenazadnje je svoje izdelke iz gline predstavilo Društvo POC Ajdovščina. Prijetno dvourno srečanje, ki je bilo tudi po kvaliteti izvedbe sodelujočih na visokem nivoju, kar je številno poslušalstvo znalo nagraditi, se je končalo z druženjem ob prigrizku in kozarčku, kot se tudi spodobi pred poletjem, ko se bomo oddahnili od vaj in nastopov, jeseni pa zopet stopili novim kulturnim izzivom naproti.

Na koncu bi se rad zahvalil poslušalcem, nastopajočim, Andreji Bolko za povezovanje prireditve, kosovelovcem za pomoč pri organizaciji, kot tudi Krajevni skupnosti Ajdovščina za uporabo prostorov. Nasvidenje naslednje leto, ko se bomo, če bo vse po sreči, zopet družili 'Pod modrim nebom' v Dobravljah.

Marjan Krpan

Oglejte si tudi