Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

25. obletnica ženskega pevskega zbora Večernica

Na Društvu upokojencev Ajdovščina-Vipava je bila težnja po ustanovitvi mešanega pevskega zbora. K zbiranju in prigovarjanju ljudi je pristopila gospa Ana Prosen leta 1994, ki je bila tedaj nameščena kot tajnica društva. Moški se niso želeli vključiti in tako so bile prve vaje 22. septembra 1994 s samo žensko zasedbo. Vodenje zbora je prevzel gospod Stanko Benko. Te začetne vaje so se udeležile gospe: Marica Bratina, pokojna Grozdana Črnigoj, Milica Jejčič, Anka Krašna, Silva Lemut, pokojna Marija Makuc, Vera Plesničar, Ivanka Štor in Vanda Žvanut. Potem se je iz vaje v vajo število pevk povečevalo. Pevke so pospešeno prihajale, med njimi tudi gospa Klara Štrancar, ki je takoj sprejela vodstvo zbora in ga uspešno ter požrtvovalno vodila več kot triindvajset let.

Gospa Vera Plesničar je prevzela delo blagajničarke zbora in se s financami trudila dokler zaradi bolezni ni zmogla več opravljati tega dela. Največje število do sedaj je osemindvajset članic. Zborovodja gospod Stanko Benko se je zavzel za zbor in velik poudarek polagal pravilni izgovarjavi. Imel je precej težko delo. Pele smo največ v tri in štiriglasju. Skoraj nobena ni poznala not in tudi pevskih izkušenj marsikatera ni imela. Po natečaju  je na predlog gospe Milke Curk zbor dobil ime Večernica.

Bile smo pogumne in se prijavljale na revije Primorska poje, Naši zbori pojo, Pod modrim nebom, na Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični in na revijo ženskih pevskih zborov v Slovenskih Konjicah. Obiskovale smo domove starejših, prepevale na otvoritvah, razstavah, predstavitvah, recitalih, pogrebih, na lokalnih prireditvah Društva upokojencev in invalidov, pa tudi na pokrajinskem oziroma državnem nivoju društva upokojencev. Vabili so nas v različne kraje in tudi same smo organizirale številne koncerte in gostovanja.
Pod vodstvom gospoda Stanka Benka smo zadnji nastop odpele septembra 2006 na Predmeji. Z njim smo imele sto osemdeset nastopov. Prvič smo z zborovodjem gospodom Miranom Rustjo zapele na upokojenski prireditvi Zlata jesen v gledališču v Novi Gorici. Z njim je v zboru zavel nov, drugačen veter – uvajal je tehnične, dihalne in vokalne vaje in zastavil nov program. Vse to smo z veseljem sprejele in naše napredovanje so opazili vsi, ki so naše petje spremljali od začetka. V tem obdobju je zborovodja prav za Večernice uglasbil kar nekaj skladb in javno povedal, da smo učljive in pri teh jesenskih letih pripravljene na nove, trendovske načine učenja. Zanimivo je, da so se okrogli nastopi, pomembni za Večernico, dogajali na velikih prireditvah.

Tako smo stoti nastop odpele 27. aprila 2003 na reviji Primorska poje v Avditoriju Portorož, dvestoti nastop smo 1. oktobra 2007 odpele v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Tudi tristoti nastop je bil 4. marca 2011 na reviji Primorska poje na gradu Dobrovo, štiristoti pa v Hotelu Delfin v Izoli 9. aprila 2015. Tu so se predstavile tudi literatke našega zbora.

Petindvajset let je za nami. Vesele in ponosne smo, da se je v naših vrstah zamenjalo veliko pevk. Nekatere so pele od prvega dne, nekatere samo nekaj let, mesecev; pa tudi take so vmes, ki so na vaje prišle le dvakrat.

 
Vsem skupaj in vsaki posebej velika zahvala.

(Iz zbornika Petindvajsetletnica Ženskega pevskega zbora Večernica)

Foto: Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi