Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Dvodnevni pohod devetošolcev OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

Učenci 9. razreda Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina so se v spremstvu učiteljev odpravili na tradicionalni dvodnevni športni dan v slovensko visokogorje. 
Na torkovo jutro, 10. septembra, so se iz Ajdovščine z avtobusom podali na pot mimo znamenitega solkanskega mostu in v zgodnjih dopoldanskih urah prispeli v Kobarid. V počastitev našega velikega pesnika Simona Gregorčiča, rojenega nedaleč stran v Vrsnem, so se zbrali ob njegovem spomeniku in zrecitirali njegovo najslavnejšo pesnitev – »Soči«. Nato so se odpravili v bližnji Kobariški muzej, kjer so jim izkušeni vodiči v uri in pol dolgi predstavitvi orisali okoliščine prve svetovne vojne, še posebej pa Soške fronte, ki je divjala v tistih krajih. Da je bil obisk muzeja za učence res poučen in hkrati izredno zanimiv, priča izjava neke devetošolke, ki je v mimohodu navrgla: »Ko bi bilo vsaj v šoli tako.«

Pot so nadaljevali mimo Bovca do bližnje Lepene, od koder so v zgodnjih popoldanskih urah začeli vzpon do Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Hoja je minila v prijetnem in sproščenem vzdušju, ob sončnem vremenu pa so se vsi skupaj naužili naravnih lepot in čudovitih razgledov. Pred večerjo so se odpravili še na kratek sprehod do Krnskega jezera in svoj podvig ovekovečili s skupinsko fotografijo.

Naslednje jutro so se zgodaj odpravili na pot in nadaljevali v smeri čez Bogatinsko sedlo in prelepa pobočja Komne. Dan se je zopet bohotil v sončnih žarkih, učenci pa so na poti zrli v prelepe daljave, poslušali šelestenje dreves in petje ptic. Pot so sklenili s spustom do Koče pri Savici, kjer jih je čakal avtobus in jih pred povratkom v Ajdovščino nagradil še s postankom na zasluženem kosilu.

Učenci so ob koncu družno ugotovili, da se zaradi osupljivega miru in lepot, ki jih ponuja zavetje gora, še kdaj vrnejo v gorski raj.

Peter Cizl

Foto: Špela Arnolj in Saša Dragosavljević

Oglejte si tudi