Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Dobrodelni slikopleskarji

V mesecu septembru smo se z veliko prošnjo obrnili na Območno obrtno-podjetniško zbornico Ajdovščina, natančneje na direktorja Marka Rondiča. Vprašali se boste kaj smo tako velikega in nujnega potrebovali ter zakaj? 

Odgovor na prvo vprašanje je preprost. Potrebovali smo znanje in pridne roke mojstrov pleskanja, odgovor na drugo vprašanje je pa daljši in sledi v nadaljevanju.

Škofijska karitas Koper ima v najemu Dom karitas Soča v Soči. V Domu letujejo otroci in mladostniki iz programa 'Popoldan na cesti', otroci in mladostniki iz Istrske območne karitas in iz programa 'Posvojitev na razdaljo', vključujemo tudi socialno ogrožene družine, starejše sodelavce karitas, skupina duševno in telesno prizadetih otrok in mladostnikov, ob spremstvu staršev oz. pomočnikov iz gibanja Vera in luč. Možnost pa imajo tudi druge karitativne skupine. 

Ne glede na to, da udeleženci prihajajo iz različnih koncev naše Škofije, želimo vsakemu posamezniku omogočiti kvalitetno preživljanje prostega časa, družinam pa želimo, ob pomoči strokovnih delavcev, pokazati pomembnost in edinstvenost vsakega družinskega člana. Naš cilj je, da vsak udeleženec, vsaj na letovanju, spozna in občuti, da je ljubljen, sprejet, spoštovan v svojem bistvu, da lahko zaprosi za pomoč ter da ima podporo in prijatelje. 

Od leta 2002, ko je Dom odprl svoja vrata, vse do danes je preteklo že kar nekaj let in veliko otrok je vstopilo skozi njegova vrata. Dom je bil takrat opremljen z opremo, ki je drugod odslužila, a mi smo jo hvaležno sprejeli in ponovno uporabili. Tudi nam je dobro služila. V zadnjih letih pa je tudi to našo opremo pošteno načel zob časa. Tako smo se v letu 2018 prijavili na razpis in prejeli sredstva, ki bodo zadoščala za osnovno opremo sob in jedilnice. 

Pred dostavo nove opreme pa je bilo očitno, da je nujno potrebno Dom tudi prepleskati. Poleg tega, da so bile stene polne odtisov rok, prstkov, svinčnikov in barvic, stopal, tudi kaka malica se je našla ... smo si želeli, da bi notranjost Doma izražala veselje, voljo do življenja, toplino, domačnost. To so namreč občutki, ki bi jih moral vsak posameznik, tako otrok kot tudi odrasel človek, občutiti doma. Večina naših udeležencev je za te občutke prikrajšana in naša želja je, da jih občutijo vsaj par dni v letu, prav v Domu. Želimo, da se počutijo doma. 

Na žalost, pa smo prav pri uresničevanju te naše želje po pleskanju prišli do težave in velike stiske, ki je sami ne bi zmogli rešiti. S prošnjo po pomoči smo se obrnili na Marka Rondiča, direktorja Območno obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina. Akcija povpraševanja po pripravljenosti pomagati je stekla neverjetno hitro. 

Akcijo sta v imenu Območno obrtno-podjetniško zbornice Ajdovščina vodila Marko Rondič in Peter Batič. Slednji je prevzel organizacijo pleskanja, to je popis potrebnega materiala, izračun porabe časa, ocenil je koliko pridnih rok bi potrebovali, da bi bilo pleskanje končano v enem dnevu in koordiniranje samih slikopleskarjev v domu, da je delo gladko teklo.

Akciji se je pridružilo 12 slikopleskarjev, tako aktivnih kot tudi že upokojenih. S skupnimi močmi in odlično koordinacijo dela g. Batiča je delo steklo hitro in prostori so zasijali v novih, svežih, toplih barvah. V enem dnevu je bilo prepleskanih 850 m2 površin. 

Ni kaj, besede g. Rondiča imajo moč, saj se je na njegovo povabilo k akciji odzvala Območno obrtno-podjetniško zbornica Tolmin ter dobri ljudje - donatorji, katerih dar (barve, hrana, pijača, denarna nakazila) so močno pripomogle k uresničenju naše želje.

Zato, dobri ljudje, mojstri ... Peter Batič, Franc Batič, Tadej Kranjc, Sebastjan Batič, Milan Poljšak, Rado Kusić, Igor Oblak, Dušan Arčon, Bojan Kodre, Jožko Kopačin, Erik Kranjc in Primož Kranjc, hvala za podarjeno znanje in podarjen čas. Hvala tudi podjetjem, družbam in obrtnikom, ki so vsak na svoj način in po svojih zmožnostih, pomagali pri uresničevanju naše želje. Nazadnje še velik hvala tudi Marku Rondiču, ki se je zavzel za akcijo in dokazal, da kjer je volja je tudi moč. 

Upam, da se zavedate kako veliko delo ste opravili in kako prijetna ekipa ste. HVALA!

 

Jasmina Krašna 

Oglejte si tudi